A gazdaság szolgál vagy öl? – szabadegyetemi előadás Szombathelyen

Hazai – 2016. október 13., csütörtök | 19:06

A Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség hatodik éve rendezi meg nyitott előadás-sorozatait a Savaria Egyetemi Központban. Október 10-én a jövőért aggódó embert megszólító témával kezdődött meg az őszi sorozat „A gazdaság öl? A pénz és az örök élet kapcsolata” címmel.


Az előadás bevezetőjében Németh Norbert egyetemi lelkész köszöntötte a meghívott előadókat, Baritz Sarolta Laura domonkos nővért, közgazdászt és Dabóczi Gergely közgazdászt. Norbert atya szerint annak garanciája, hogy a hallgatók megismerjék  a teológia és a közgazdaságtan egymással való kapcsolatát, a két előadó személye. Egyszerre alapos ismerői ugyanis a közgazdaságtan főáramának (egyben annak komoly kritikusai is azzal, hogy alternatívát kínálnak), másrészt a teológia művelői is.


Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) képzés megalapítója és felelőse előadásában a profitközpontú közgazdaságtan alternatíváját, az emberközpontú közgazdaságtant vázolta fel. „Azt valljuk, hogy a gazdaság az embereken alapszik, ahol a profit nem cél, hanem eszköz” – emelte ki Laura nővér. Ebben az emberre figyelő gazdaságban az ember az első a struktúrához képest, ahol az a cél, hogy a közösségnek, a másik embernek, a Földnek jobb legyen.


Míg a közgazdaságtan főárama önző módon arra épít, hogy mindenáron a haszon növekedjen, ahol mindennek érdekében a másik ember csak eszköz, addig az erényetikai gondolkodásmód célja nem a pénz felhalmozása, hanem a közösség, a másik ember segítse – hangsúlyozta Dabóczi Gergely, aki a gyakorlati megvalósításról is szólt, a közösségi gazdálkodásról, az etikus vállalatokról, vállalkozásokról és bankokról.

„Rajtunk múlik, hogy a gazdaság szolgál-e vagy öl!” – zárta a gondolatait a két keresztény közgazdász.

A következő előadás november 21-én, hétfőn este 18 órakor lesz ugyancsak a Savaria Egyetemi Központban, a „C” épület nagy előadótermében (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) A közjó kinek jó? – Közjó vagy egyéni boldogulás címmel.

Az előadást a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében szervezték meg.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria