A görögkatolikus érsekkel együtt sokan adtak vért Debrecenben

Hazai – 2021. április 23., péntek | 18:21

A Debreceni Görögkatolikus Parókia és a Magyar Vöröskereszt területi szervezete véradást szervezett Debrecenben, az Attila téri Görögkatolikus Turisztikai Látogatóközpontban április 21-én. Csaknem harminc donor, köztük Kocsis Fülöp érsek-metropolita adott vért.

Első alkalommal fogott össze a Vöröskereszt és a debreceni parókia, hogy másokon segítsenek. Az akció igen sikeresnek bizonyult: összesen 27-en jelentkeztek donornak, a rendszeres véradók mellett az egyházközség számos tagja is.

Az együttműködés folytatódik: májusban két alkalommal is lesz majd véradás a debreceni látogatóközpontban. A pontos időpontokról később adnak tájékoztatást.

*

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete rendszeresen kitelepül különféle helyszínekre, hogy a távolság ne legyen akadálya a véradási szándéknak.

A véradással akár három ember gyógyulásához járulhatunk hozzá – olvasható a Magyar Vöröskereszt honlapján. Várják azokat – a magukat egészségesnek érző – önkénteseket is, akik Covid elleni védőoltásban részesültek vagy Covid-fertőzésből gyógyultak. Aki koronavírus-betegségen esett át, a teljes gyógyulást és tünetmentességet követően három hét múlva (21 nap) adhat vért. A Covid-19 elleni védőoltás a véradásból nem kizáró ok. Minden védőoltásra igaz, hogy az oltakozás utáni néhány napra célszerű pihenőt tervezni. Ugyanakkor amennyiben valaki láz-, tünet- és panaszmentes, már a vakcinációt követő napon adhat vért.

A véradások az Országos Vérellátó Szolgálat szigorú szakmai előírásainak köszönhetően jelenleg is biztonságosan és zavartalanul látogathatók. Az aktuális véradóhelyszínek és időpontok megtalálhatók a voroskereszt.hu/hogyan-segithetsz/veradas/veradasi-helyszinkereso és a www.ovsz.hu/veradas oldalakon.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria