A görögkatolikus papnevelés főszereplőinek tartanak nemzetközi képzést Nyíregyházán

Hazai – 2019. július 15., hétfő | 11:47

Július 7-én este ünnepélyes vecsernyével kezdődött a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán a Keleti Képzők Képzése elnevezésű programsorozat. A képzést a Görögkatolikus Metropólia szervezi, a Keleti Kongregációval együtt, a keleti katolikus egyházak szemináriumainak több országból érkezett leendő és lehetséges elöljárói számára.

Rómában vagy más nagyobb városokban rendszeresen tartanak hasonló jellegű képzést a papnevelés főszereplőinek, tanároknak, lelki és fegyelmi elöljáróknak, de a keleti egyházak szemináriumai számára ez a legelső alkalom. Jóllehet, a keleti egyházak papjai számára sok olyan sajátosságot is figyelembe kell venni, amely a saját rítusból fakadóan jelentősen eltér a római katolikus papképzéstől.

Az első héten Manuel Nin athéni püspök-exarcha és Stefano Parenti római liturgiatudós is tartott előadásokat, utóbbi a liturgikus képzés aktuális kérdéseiről.

Az Apostoli Nunciatúra részéről Germano Penemote ügyvivő, elsőbeosztott látogatta meg a mintegy harminc főből álló csoportot, és tolmácsolta Michael August Blume szentszéki nagykövet köszöntését.

Előadott Ihor Boyko lembergi rektor, aki az életállapot-választás nehézségeiről, az abban való segítségnyújtásról beszélt, illetve Vincze Krisztián, a Szent Atanáz Főiskola filozófiatanára, aki a papképzés különböző antropológiai megközelítéseiről adott összefoglalást.

A hét utolsó tanulmányi napján Massimo Pampaloni jezsuita atya, a Keleti Intézet dékánja mutatta be a pedagógia patrisztikus alapjait, összevetve a mai pedagógiai szemléletekkel.

A résztvevőknek mindennap lehetőségük van a hallott előadások közös földolgozására, kisebb csoportokban való megbeszélésre. Az előadások és a képzés nyelve alapvetően az olasz, de sokan angolul vagy valamelyik szláv nyelven szólnak hozzá a megbeszélésekhez.

A munka mindennap Szent Liturgiával indul a Szent Miklós-székesegyházban, esténként pedig ugyanott vecsernyét imádkoznak a képzők és képzésben résztvevők. Ezek nyelve szintén változó, többször felcsendül román nyelvű ének is, az itt lévő fiatal romániai teológusoknak köszönhetően.

A hét végén Debrecenbe is ellátogattak a résztvevők, ahol Cyril Vasil érsekkel, a Keleti Kongregáció prefektusával találkoztak, vasárnap pedig Máriapócson vettek részt a püspöki Szent Liturgián.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria