A győri Szent Imre-templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték

Hazai – 2017. június 11., vasárnap | 11:03

1943. június 3-án, áldozócsütörtökön Apor Vilmos püspök szentelte fel Győrben a Szent Imre-templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét. Erre emlékezett a plébánia közössége a felszentelés 74. évfordulóján, június 3-án, pünkösd előestéjén.

KÉPGALÉRIA –klikk a képre!

Az ünnepi szentmisét Árus-Kovács Gábor nemesszalóki plébános mutatta be. A szentmisén koncelebrált Balázs Tamás, a Szent Imre-templom plébánosa.

Árus-Kovács Gábor elmondta, hogy a Szent Imre-plébánián tett látogatását hazatérésként éli meg, hiszen itt nőtt fel, itt ministrált, és itt hívta meg a papi hivatásra az Úr; az első szentmiséjét is a Szent Imre-templomban mutatta be. A lelkipásztor a június 3-i szentmisét abban a miseruhában celebrálta, amelyet Apor Vilmos püspök viselt a templom felszentelésekor.

A Veszprém megyei Nemesszalók plébánosa szentbeszédében hálát adott a Szent Imre-templom és a plébánia hetvennégy évéért. Kiemelte: a Szent Imre-templom ugyan alacsonyabb Győr-Adyváros tízemeletes épületeinél, Isten hajlékaként mégis föléjük magasodik. A Jó Pásztor, akinek ábrázolása a templom tabernákulumán is megjelenik, mindig vezeti nyáját – hangsúlyozta Árus-Kovács Gábor. A homília zárásaként arra bátorított minden hívőt, hogy vigyék el az örömhírt a környezetükben élők számára is.

A szentmisét követően a nemesszalóki plébános megkoszorúzta a templom homlokzatán elhelyezett, a szentelést megörökítő képet, amely Sándor József Péter alkotász és Samu Eszter keramikusművész-házaspár munkája. Az alkotást Veres András győri megyéspüspök május 23-án, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök ünnepén áldotta meg.

A templomszentelés évfordulójára írt imádság elmondását követően a résztvevők az altemplomba vonultak, ahol a templomalapító plébánosért, Szelestey Béláért imádkoztak, majd Árus-Kovács Gábor koszorút helyezett el Szelestey Béla sírjánál.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye; Vaday Tamás/Szent Imre-plébánia, Győr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria