A gyűlölet és a kiengesztelődés volt a témája a nemzetközi biblikus konferenciának Szegeden

Kultúra – 2015. szeptember 2., szerda | 15:57

„Gyűlölet és kiengesztelődés a Bibliában” címmel rendezték meg Szegeden a Szent Gellért Szemináriumban a 26. Nemzetközi Biblikus Konferenciát – tájékoztat a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

Idén is a Kárpát-medence több városából, de távolabbi országokból is érkeztek előadók a bibliakutatók szokásos augusztusi szegedi tudományos eszmecseréjére a keresztény testvéregyházak képviseletében.

Benyik György konferenciaigazgató elmondta: „A gyűlölet az elmúlt években felszaporodott a világban, a Távol- és Közel-Keleten, Európában, de a gyűlölet Magyarországon is az emberi kapcsolatokat erősen befolyásoló tényező. A történelmi tapasztalat, hogy hermeneutikai erő is, mely nem engedi reálisan látni az ellenséget, éppoly találékony, mint a szeretet, csak míg az utóbbi épít, a gyűlölet rombol. Ezért választottuk ezt a témát, és tizenkilenc előadó válaszolt felhívásunkra előadással és hét szegedi író fűzött értékes gondolatokat a kérdéshez, melyre százhuszonhárom hallgató volt kíváncsi, valamint igen jelentős helyi és magyar sajtóorgánumok.”

Előadást tartott többek között Akijama Manabu (Japán), Mario Cifrák (Horvátország), Chirila Ioan (Románia), Juhász Gergely (Anglia). Jelen volt továbbá Pecsuk Ottó (református), a Magyar Bibliatársulat főtitkára, valamint Czire Szabolcs unitárius professzor is Kolozsvárról, Kránitz Mihály a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és még sokan mások.

A konferencián elhangzott: „Az őskeresztény mártírok imádkoztak az üldözőikért. Bár a keresztény egyházban a felekezeti viszályok idején feledésbe menni látszott az ellenség szeretete, mégis a legsötétebb korban is akadtak, akik ezt gyakorolták: például Assisi Szent Ferenc, Maximilian Kolbe vagy Edit Stein. Ők életük példájával örökítették át ezt a jézusi újdonságot a világba.”

Az előadásokat szakmai vita követte, amit a laikus hallgatóság is nagy figyelemmel hallgatott.

A konferencián mutatták be a – Benyik György kezdeményezésére – a Ferenc pápának készült, kézzel másolt biblia első, újszövetségi kötetét, mely 1021 oldalt tesz ki. További négy kötetbe foglaltatik az a 4040 oldalas másolat, amelyet a határainkon belüli és túli másolók csaknem 150 csoportja készített el. Előreláthatólag október 14-én, az általános kihallgatás keretében adják át Ferenc pápának a több mint ötezer másoló közös munkáját összesen öt kötetben, 5061 oldalon. A másolásban a testvéregyházak közösségei is részt vettek, különböző korosztályok képviseltették magukat az iskolásoktól az idősekig.

A Rómába vezető zarándoklatra a http://szegedtarjanplebania.hu/Biblia-masolas.html oldalon lehet jelentkezni. A szervezők szándéka, hogy minél több határon túli magyar kisdiák vehessen részt az úton, ám ehhez nagylelkű adományozók segítségére lenne szükség. Ennek érdekében felhívást tett közzé Benyik György professzor, főszervező.

Fotó: Bartucz Katalin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria