A házasságot ünnepelték Veszprémben

Hazai – 2016. február 11., csütörtök | 16:25

A Gizella Hotel adott helyet február 7-én, vasárnap este a házasság hete veszprémi programjai egyikének. Az est szervezője, a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Munkacsoportja idén ötödik alkalommal csatlakozott a programsorozathoz.


Évről évre megünneplik a házasságot Veszprémben, akár egy irodalmi műsorral, akár – ahogy most is – egy összeállítással, melyben az előadók házaspárok közül kerülnek ki. Fontosak azok az alkalmak, amikor hangsúlyt kap a házasság, amikor a házastársak egymásra tudnak figyelni, azzal a szerelemmel, ami utal kapcsolatuk kezdetére és erőt ad a folytatáshoz.

Fodor János devecseri plébános, a főegyházmegye családreferense üdvözölte a programra szép számban érkezett különböző korosztályokat képviselő házaspárokat, akik egymásnak és a közösségnek ajándékozták ezt az estét.

A családpasztorációs munkában részt vállaló házaspárokból alakult zenekar Sillye Jenő-dalokat adott elő, majd Burucs Tamás és Barbara az Énekek énekét idézte. Ők maguk öt éve házasok, szerelmük gyümölcse három gyermekük. A Salamon királynak tulajdonított, a menyasszony és a vőlegény szerelmi énekeiből álló éneksort átéléssel mondták, zenélték, rajzolták. Egymást váltva  beszéltek a szerelmesek egymás iránti vágyakozásáról, összetartozásukról, ünnepelve az egymás szerelmén érzett örömet. A hűség, az összetartozás jelent meg rajzukon is, mely az összefonódást, a hitet, az egyház iránti hűséget is ábrázolja.

Márfi Gyula érsek beszédében hangsúlyozta, az egyház számára is kiemelten fontos a házasság intézménye.

A hanyatlóban levő korokban nincs becsülete a házasságnak; a ma emberének, házaspárjainak feladata átsegíteni a világot egy olyan korszakba, ahol érték a házasság, az egymás mellett elkötelezett élet – hangsúlyozta a főpásztor, majd idézett a házastársi eskü szövegéből, melyben a házasfelek a Jóisten segítségét kérik életükre, házasságukra, az Ő szent színe előtt ígérik, hogy egymást el nem hagyják semmiféle bajban.

Az érsek beszélt arról is, hogy Isten után a házastárs következik a házaspárok életében, a gyermek kapcsolatuk gyümölcse, de az első a házasság. Végül Márfi Gyula a Szentlélek áldását kérte a jelenlévőkre.


A részt vevő házaspárok közül a legrégebben, 42 éve házasságot kötött Gavallér és Glatz házaspárt, és a legfiatalabb, Burucs házaspárt Fodor János köszöntötte. A kerek évfordulós házasokat szintén megajándékozták egy-egy szál virággal.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria