A helyi egyház történetét is felidézik Hódmezővásárhelyen a kommunizmus áldozataira emlékezve

Kultúra – 2018. február 21., szerda | 9:36

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban rendezvénysorozatot szerveztek a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, február 25-e alkalmából. Ennek keretében mutatták be Miklós Péter „A katolikus egyház Hódmezővásárhelyen (1944–1950)” című kötetét.

Hódmezővásárhelyen kiállítással, könyv- és filmbemutatóval, rendhagyó történelemórákkal emlékeznek a kommunizmus áldozataira. A programsorozat február 20-án Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője a Katolikus Egyház 1944 és 1950 közötti helyi történetét feldolgozó kötetének bemutatójával kezdődött. A szerzővel Árva László gimnáziumigazgató, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hódmezővásárhelyi csoportjának vezetője beszélgetett a könyvbemutatón.

Hagyomány, hogy a kiállítóhely évfordulókhoz kapcsolódva az adott időszakot bemutató történelemórákat szervez középiskolásoknak. A következő napokban a múzeum történészei a Csongrád és Békés megyei kuláksorsokról és a hódmezővásárhelyi születésű Takács Ferenc szociáldemokrata politikusról, az ideiglenes nemzeti kormány – a Rákosi-korszakban hazaárulás vádjával bebörtönzött – iparügyi miniszteréről beszélnek majd.

Az Emlékpontban 23 ’56-os címmel nyílik időszaki tárlat Kiss Adél festő-, valamint Oláh Katalin Kinga és Oláh Mátyás László szobrászművészek alkotásaiból. Az alkotók az 1956-os forradalom huszonhárom ismert és kevésbé ismert szereplőjének portréját készítették el különböző technikával és eltérő látásmóddal.

A programsorozat részeként mutatják be Stefka István Az üldözött Bethlen című, Bethlen István egykori miniszterelnök (1921–1931) életének utolsó éveiről forgatott dokumentumfilmjét.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Forrás: MTI

Fotó: Emlekpont.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria