A menekültek helyzetével is foglalkoznak a Szentföldi Koordinációs Csoport éves zarándoklatán

Kitekintő – 2017. január 11., szerda | 13:04

Január 15-én lesz az elvándorlók és menekültek 103. világnapja. Ez alkalomból a Szentföldi Koordinációs Csoport tagjai éves szentföldi zarándoklatuk első napján, január 14-én az Izraelben jelen levő keresztény migránsok és menekültek helyzetéről tájékozódnak.


A Szentföldi Koordinációs Csoport a 20. század végén jött létre a Szentszék kezdeményezésére az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), valamint Észak-Amerika és Dél-Afrika püspöki konferenciáinak tagjaiból. A csoport célja, hogy támogassa a szentföldi helyi egyházakat, melynek része az is, hogy meglátogatják a közösségeket. Idei zarándoklatukra január 14. és 19. között kerül sor.

Ezt megelőzően, január 12-én és 13-án a koordinációs csoport egy küldöttsége kétnapos látogatást tesz a gázai keresztény közösségeknél, a CCEE-t Duarte da Cunha főtitkár képviseli.

Idén a szentföldi zarándoklaton tizenhárom püspök vesz részt. Január 14-én Jaffában tartják a hagyományos „népek szentmiséjét” az Izraelben jelen lévő különböző nemzeti közösségek részvételével. A szertartást követően a főpásztorok Tel-Avivba utaznak, ahol meglátogatják a Menekültek Lelkipásztori Központját.


Az ezt követő napokban a koordinációs csoport tagjai ellátogatnak Hebronba és Kelet-Jeruzsálembe, ahol megtekintenek olyan kezdeményezéseket – például az úgynevezett „Népek Sátrát” –, amelyek előmozdítják a zsidók és palesztinok közötti párbeszédet és a kölcsönös tiszteletet. A munkanapok közös imákkal és a betlehemi katolikus templomokban bemutatott szentmisékkel egészülnek ki.

A zarándokok mindemellett találkoznak szentföldi főpásztorokkal, a Betlehemi Egyetem tanári karával, vezetésével és hallgatóival, valamint diplomatákkal és a helyi katolikus segélyszervezetek felelőseivel. A Krisztus-hívők egységének hete keretében január 18-át teljes egészében az ökumenikus párbeszédnek szentelik. Találkoznak a szentföldi keresztény vezetőkkel, és közös imára kerül sor a jeruzsálemi Szent György anglikán székesegyházban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria