A hiányzó mentor – Roma szakkollégisták a hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulásáért

Hazai – 2017. március 23., csütörtök | 13:14

A miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium növendékei kisfilmeket készítenek, melyekben a továbbtanulás lehetőségeit és a felsőoktatásban való részvétel gyakorlati tudnivalóit ismertetik a fiatalokkal. Az ötlet megálmodója Lakatos Richárd mérnökinformatikus hallgató, szakkollégista.

A miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium növendékei immár nyolc kisfilmmel készültek el. Céljuk, hogy minél több hátrányos helyzetű roma és nem roma fiatal ismerje meg a továbbtanulás lehetőségeit, az egyetemre való jelentkezés módját.

Ennek érdekében „Unitut – A hiányzó mentor” címmel létrehoztak egy olyan online felületet, ahol különböző eszközökkel megmutatják a középiskolásoknak a felsőoktatásba vezető utat. A honlap még fejlesztés alatt áll, de már elérhető az Unitut Facebook-oldala, illetve YouTube-csatornája.

A videókkal elsősorban a középiskolás korosztályt szólítják meg, de a már egyetemista hallgatók is kaphatnak információkat például az ösztöndíjakról és a további képzési lehetőségekről. A szakkollégisták a kisfilmekben arra is figyelnek, hogy egyszerűen, közérthetően fogalmazzanak, a videók ne legyenek unalmasak, inkább szórakoztatóak.

„Az Unitut ötlete néhány évvel ezelőtt egy beszélgetésben merült fel először – mondta el Lakatos Richárd –, amikor a kollégistákkal beszélgettünk arról, mit is tudnánk csinálni, amivel segíteni tudunk a roma fiataloknak, és még szakmai előrehaladás is. Ekkor merült fel az ötlet, hogy létrehozzunk egy oldalt, ahol vannak oktató-, illetve szakbemutató videók.” A kisfilmek a Roma News Production termékei, elkészítésükben Morvai Dániel és Balogh Tibor segít az ötletgazdának.

A szakkollégium igazi baráti közösségé formálta a fiatalokat az elmúlt évek alatt. Ennek eredménye a közös alkotás, közös felelősségvállalás azokért, akik még keresik a helyüket, s nem tudják, hogy mit kezdjenek tehetségükkel.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Unitut.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria