A „Hitmélyítő” lelkigyakorlat csoportvezetői találkoztak Szatmárnémetiben

Külhoni – 2018. február 19., hétfő | 13:45

„Akkor lesz vonzó a tevékenységünk, ha az Egyház nekünk szánt feladatát szívvel és lélekkel elvégezzük” – mondta Schönberger Jenő püspök a „Hitmélyítő” lelkigyakorlat csoportvezetőinek február 17-én Szatmárnémetiben.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A csoportvezetők első alkalommal február 3-án, Nagykárolyban találkoztak. Február 17-én a szatmárnémeti Szent István teremben tartottak egyeztető találkozót a szatmári, az erdődi és az ugocsai esperességek csoportvezetőinek.

A rendezvényen Schönberger Jenő megyéspüspök is jelen volt, aki elmondta: fontosnak tartja a plébániai, lelkiségi és hasonló csoportok találkozásait, a pasztorális terv gyakorlatba ültetésének ezen módját. A Hitmélyítő során ugyanis lépésről lépésre dolgozzák fel, értik meg és alkalmazzák életükben azt a hitre vonatkozó, illetve gondolati anyagot, amelyet az egyházmegye az aktuális pasztorális tervében, a kegyelem évében kiemel.

A szombat reggeli rendezvény elején Schönberger Jenő püspök azt kérte a csoportvezetőktől: a találkozások alkalmával igyekezzenek a résztvevőket rávezetni, hogy nyíljon ki a szemük a kegyelemre, vegyék észre, hogy az életükben minden Istentől származik, minden az ő kegyelme: „Higgyék el, még a fájdalom is kegyelem. Isten nem akar nekünk rosszat. Az életünket érdemes időről időre megvizsgálni, és azon az önvizsgálaton keresztül kell hogy a kegyelmet tekintsük. Ugyanakkor figyeljünk a legtermészetesebb dolgokra is, amelyeket sokszor magától értetődőnek veszünk. Ha ezeket észre tudjuk venni, akkor következő lépésként azokkal a testvéreinkkel is észre tudjuk vétetni, akik velünk egy közösségben, egy csoportban vannak. A kegyelem éve nagy feladata ez. Ne »teologizáljuk« el, de ne is tegyük banálissá. Isten minden kegyelmek forrása, akitől azért kapjuk a kegyelmet, hogy testvéreink kezét megfogva haladjunk Isten felé. Ha kinyílunk a kegyelemre, felfakadhat bennünk az öröm, és elkezdhetjük igazán és őszintén szeretni Istent. Az a nehéz talán, hogy megtegyük az első lépést, kinyíljunk, hogy odategyük magunkat a kegyelem erőterébe.”

A csoportvezetők beszámoltak tapasztalataikról, elmondták, fontosnak érzik, hogy befogadjanak minden érdeklődőt. Egymást elfogadva, nem kioktatva mindig tanulhatnak. Később áttekintették a jelen egyházi év tematikáját, melynek középpontjában az ifjúság áll. Kiemelték, a plébániákra eljuttatott segédanyagnak van egy hitet elmélyítő és egy szolgálatra hívó része, majd gyakorlati tanácsokat adtak a résztvevőknek arra vonatkozóan, hogyan szervezhetik meg csoportjaikat, illetve hogyan gyakorolhatják az ima mellett a missziót és a szeretetszolgálatot.

Schönberger Jenő végül azt kérte a csoportok vezetőitől, vegyenek példát Jézusról, aki soha nem ment el a népszerűség felé: „Ki kell tartanunk a hitünk mellett, és azt kell végeznünk, ami a mi feladatunk, amit az Egyház kér tőlünk. Akkor lesz vonzó a tevékenységünk, ha az Egyház nekünk szánt feladatát szívvel és lélekkel elvégezzük. Nem arra kell törekednünk, hogy minden problémát megoldjunk, nem is arra, hogy mindenkinek tessünk. Inkább arra figyeljünk, hogy helyesen éljük meg hitünket. Persze a hitnek vannak olyan részei, amelyeket meg kell tanulnunk. Ezért jó, ha utánaolvasnak a feldolgozásra kerülő témáknak, jó, ha megértik amiről beszélnek – előre kell haladniuk a tudásban.”

A Hitmélyítő lelkigyakorlat csoportvezetőinek legközelebbi találkozója február 24-én Máramarosszigeten és Nagybányán lesz.

Forrás és fotó: Szatmárnémeti Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria