A Hittani Kongregáció prefektusa reagált Marx bíboros kijelentésére

Kitekintő – 2015. március 30., hétfő | 15:40

Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa a Famille Chrétienne magazinban azt hangsúlyozta, a nemzeti püspöki konferenciák nem működhetnek külön tanítóhivatalként az Egyház tanítóhivatala mellett, a pápa és a püspökök kollegialitása nélkül – írja a Vatikáni Rádió német szerkesztősége.


Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa a francia katolikus hetilapnak adott interjúban a Rómával való egységre szólította fel a német püspöki konferenciát. A Hittani Kongregáció prefektusa rámutatott: a püspöki konferenciák nem tekinthetők zsinatnak, és nem politikai szervek. Gerhard Müller ezzel Reinhard Marx bíborosnak, a német püspöki konferencia elnökének a testület tavaszi ülésén elhangzott beszédére utalt, melyet a média több országban felkapott. Reinhard Marx a hildeshemi püspöki ülésen úgy fogalmazott: „Nem vagyunk Róma leányvállalata.”

A Hittani Kongregáció prefektusa ugyanakkor elismerte, a nemzeti püspöki konferenciák bizonyos területeken rendelkeznek döntési jogkörrel, de nem alkothatnak külön tanítóhivatalt az Egyház tanítóhivatala mellett, a pápa és a püspökök kollegialitása nélkül. Teljességgel ellentmondana a katolicizmusnak, ha a családdal és házassággal kapcsolatos kérdésekben a helyi egyház hozhatna döntéseket.

Gerhard Mülller arról is beszélt az interjúban, hogy ma a püspököknek is életükkel kell tanúságot tenniük a hitről, a szavak tanúsága nem elég. Hitvalló keresztényeknek kell lenni, éppen Európában. Ugyancsak a hit helyes értelmezésének szükségességét hangsúlyozta március 24-én, a német Rheinischen Post című napilapnak nyilatkozva. Müller rámutatott a sokak által gyakorolt hibás hozzáállásra, miszerint a vallásban pusztán a vigasztalás forrását keresik, és vallási életük kimerül a kultusz gyakorlásában.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria