A II. világháború áldozataira emlékeztek Kemenesmihályfán

Hazai – 2015. március 30., hétfő | 13:51

Kemenesmihályfa lakossága a meghívott vendégekkel együtt március 28-án a hetven éve, a II. világháború végén zajlott helyi harcok áldozataira emlékezett – tudósít a Szombathelyi Egyházmegye.

1945. március 27-én a visszavonuló német hadsereg 79. számú páncélvonatának katonái csaptak össze a Vörös Hadsereg egységeivel a falu területén. A harcban nemcsak katonák, hanem számtalan polgári lakos is életét vesztette.

A megemlékezés napján a római katolikus templomban Takács Balázs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kirner Zoltán plébános mutatott be szentmisét az áldozatokért.

A község temetőjében a hősöknek emléket állító kopjafa mellett tartott megemlékezésen Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte: a hősi halott katonák mellett fontos megemlékezni a polgári áldozatokról is. Örömét fejezte ki, hogy az idősebb korosztályoktól példát véve egyre több fiatal vesz részt a megemlékezéseken.

Ágh Péter országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: szerencsés, hogy ma már nem olyan áldozatokat kell hoznunk, mint a II. világháború idején – nem kell feltétlenül életünket adni a hazáért. A mai időkben újfajta áldozatvállalásra van szükség: tennünk kell a szűkebb és tágabb értelemben vett közösségeinkért.

A megemlékezés részeként került sor Boros László MÁV-tiszt újratemetésére is, aki szintén a harcok során halt hősi halált. Érte és a háború során a falu területén elhunyt áldozatokért Kovácsné Tóth Márta evangélikus lelkész és Kirner Zoltán katolikus plébános mondott imát.

Az esemény koszorúzással és a Szózat eléneklésével zárult.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria