A járvány idején is aktívan működik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász

Hazai – 2021. április 21., szerda | 11:29

Gondoskodás idősekről és betegekről, rászoruló családokról, segítségnyújtás a hajléktalanoknak vagy szenvedélybetegeknek – csak néhány terület, ahol a Katolikus Karitász igyekszik megkönnyíteni a bajba jutott emberek mindennapjait. A Hajdúdorogi Főegyházmegye 1992-ben kapcsolódott be a szervezet munkájába. Jaczkó Dániel, a főegyházmegyei karitász igazgatója ismertette tevékenységüket.

A Katolikus Karitász az ország egyik legnagyobb segélyszervezeteként 16 egyházmegyei központtal, 18 szociális intézménnyel, 800 plébániai karitászcsoporttal, több mint 300 főállású munkatárssal, 10 ezer önkéntessel 8 tevékenységi területen szolgálja a rászorulókat, szükséget szenvedőket és építi Isten országát.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye az ország 16 megyéjére terjed ki, mégis a kisebb egyházmegyék közé tartozik, ráadásul területileg szétszórtan működik, ami a karitatív munkát nézve igazi kihívást jelent. „Egyfelől nehezíti, másfelől szépíti azt a folyamatot, hogy a most még gyerekcipőben járó karitászcsoportok minél inkább elterjedjenek az egyházmegyénken belül” – mondta el Jaczkó Dániel álmosdi parókus, a főegyházmegyei karitász igazgatója, aki ötödik éve rendületlenül szervezi a segítségnyújtást. Legutóbb nagyböjtben szólította meg paptársain keresztül a híveket.

Az idén március 7. és 14. között zajló „Tartós szeretet” adománygyűjtő akció hetében hazánk templomaiban, a Karitász 16 egyházmegyei központjában és több gyűjtőponton is fogadták a felajánlásokat. A munkát megnehezítette a járványhelyzet. Ennek ellenére nagy mennyiségű tartós élelmiszer gyűlt össze. 150 családot tudtak segíteni ezekkel az adományokkal. A szigetszentmiklósi, nyíracsádi, nyíradonyi, hajdúdorogi és álmosdi parókia híveitől kiemelkedően sok élelmiszert kaptak. „A felajánlások nagy része roma családokhoz került, olyanokhoz, akikről tudjuk, hogy a szülők munkanélküliek, több gyermeket nevelnek, rettentően szerény körülmények között” – mondta a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász igazgatója, és hozzátette, hogy családsegítőn keresztül is juttattak tartós élelmiszert a rászorulóknak és a hajléktalanszállóknak.

Jaczkó Dániel parókus kisbusza a budapesti Rózsák terei parókián is megfordult húsvét előtt: vákuumcsomagolású kacsacombbal és sajttal lepte meg a közösséget. A felajánlásnak az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda és a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium munkatársai örülhettek.

A tavasz közeledtével kezdődnek a kerti munkák – a kisebb településeken, falvakban élők ezúttal is számíthattak arra, hogy segítséget kapnak a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitásztól a veteményezéshez. Bab, petrezselyem, sárgarépa, borsó – csak néhány abból a húszféle vetőmagból, mellyel a konyhakertek kínálatát színesítheti száz létavértesi család.

A kisgyermekes családokat pelenkaadománnyal tudták támogatni. A DM 106 doboz pelenkát ajánlott fel a segélyszervezetnek. Az adomány tizenegy család, illetve a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ számára jelent jelentős segítséget.

A Béres Alapítvány a Katolikus Karitász régi támogatójaként ajánl fel időről időre az immunvédelmet segítő készítményéből. A Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász legutóbb nyolcvan darabot kapott, melyet a szolnoki óvodások és iskolások között osztottak szét, Szkiba Tibor parókus közreműködésével.

A koronavírus-járvány idején szükséges védekezéshez elengedhetetlen eszközökből is mindig kapnak jószándékú felajánlóktól. Így aki kér, annak maszkot, kéz- és felületfertőtlenítőt, gumikesztyűt tudnak biztosítani.

Jaczkó Dániel atya végül a lakhatási támogatásra hívta fel a figyelmet. A Katolikus Karitász minden évben elkülönít erre a célra egyházmegyénként néhány százezer forintot, amire azok pályázhatnak, akiknek nehézséget jelent a közüzemi számlák rendezése, illetve felgyűlt fizetési felszólításaik vannak.

*

A Katolikus Karitász munkáját egész évben bárki támogathatja: a pénzadományok mellett tárgyi felajánlásokkal vagy önkéntes munkával. Aki elhivatottságot érez, keresheti a Szent Lukács Szeretetszolgálat Karitatív Irodáját is, amely szorosan együttműködve dolgozik a Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitásszal.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Vajda János/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria