A Jó Pásztor vasárnapja Szepsiben

Külhoni – 2018. április 25., szerda | 11:38

Április 22-én a felvidéki Szepsiben is hálát adtak a papi hivatásokért, valamint új hivatásokért imádkoztak.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szentmisében hálát adtak a szepsi származású papnövendékért, Schmotzer Péterért is, akit június 16-án szentel pappá Kassán Bernard Bober érsek. Első szentmiséjét június 17-én mutatja be szülővárosában.

Prédikációjában Gábor Bertalan plébános a Jó Pásztor jellegzetes tulajdonságairól szólt: ex populo, cum populo, pro populoa népből, a néppel, a népért. Példaként Olofsson Placid bencést említette, aki letartóztatása után amiatt méltatlankodott, hogy kétdiplomásként nem a bebörtönzést és az üldöztetést várta a papságra való meghívástól. Fogságában – miután csasztuskákat énekelve oldozta fel a halálraítélteket – értette meg, hogy miért került ebbe nehéz helyzetbe.

Az Úr Jézus olyan pásztorként beszél önmagáról, aki mindenét – az életét is – odaadja a juhaiért. A tanítványok akkor és ott még nem értették ezt, de később a húsvéti tapasztalat megvilágította és megpecsételte bennük ezt a tudást – mutatott rá a plébános.

A bibliai történetben Jézus élesen szembeállítja a pásztor képét a béresével, aki csak a haszna érdekében törődik a nyájjal, és el is hagyja azt, amint veszély közeleg. Más helyütt az olvasható, hogy a pásztor nevükön szólítja juhait – emlékeztetett a szónok –, ami különlegesen személyes ismeretet és törődést jelent a nyáj minden egyes tagja iránt. Ismét másutt azt hangsúlyozza: a jó pásztor, hogy visszavigye az elkóboroltat, képes odahagyni a kilencvenkilencet is, mert csak így lesz teljes a nyáj.

Napjainkban hatványozottan érvényesek a bibliai képek üzenetei. A maga helyén – szülőként, hitvestársként, lelkipásztorként, tanárként, bármilyen hivatást teljesítve – mindenki pásztor, akinek elsődleges küldetése, hogy népéből eredően, népével és népéért éljen és haljon – zárta szentbeszédét az esperes-plébános.

A magyar nyelvű szentmise végén Mihály Molnár László, az egyháztanács világi elnöke köszöntötte a plébánost, aki a kapott virágcsokrot Mihály Molnár László feleségének ajándékozta, megköszönve ezzel hitvestársi szeretetét, mert mint mondta: a férjek sikere mögött a feleségek nagylelkűsége áll. Ezt követően Gábor Bertalan átadta Nagy Istvánnak, a Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpont igazgatójának az iskolabuszra összegyűlt ezer eurós pénzadományt.

A szlovák nyelvű szentmise végén Zuzana Vysokaiová köszöntötte Gábor Bertalant. A plébános Emília Pásztorovának, Ján Pásztor szerzetestestvér édesanyjának ajándékozta a kapott virágcsokrot, arra kérve a szülőket: imádkozzanak gyermekeik papi, illetve szerzetesi hivatásáért, hogy egyszer – a hála jeleként – ők is kaphassanak virágot a plébánostól.

Forrás és fotó: Romkat.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria