A kaposvári városházán is köszöntötték a 75 éves Balás Béla megyéspüspököt

Hazai – 2016. március 30., szerda | 20:06

75. születésnapja alkalmából köszöntötték Balás Bélát, a Kaposvári Egyházmegye püspökét március 29-én a kaposvári városházán. Az ünnepségen, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és Kaposvár városa közösen szervezett, számos egyházi és világi személy vett részt.

„23 évvel ezelőtt Kaposvár és Somogy megye életében új korszak kezdődött: II. János Pál létrehozta a Kaposvári Egyházmegyét. 1993-ban a Szentatyának olyan embert kellett Kaposvárra irányítania, aki a legnehezebb időkben is kitartott a hite mellett. Olyan embert, akit a sanyargató évtizedek alatt sem lehetett megtörni, s aki a változás lehetőségében nem az anyagot, hanem a kiművelendő lelket és a szellemet, ha úgy tetszik: a nehéz feladatot látta. Megérkezett hát hozzánk Balás Béla püspök atya, aki egyházi vezetőként is érdemes lett a fiatalkorában ráaggatott névre (Beton – a szerk.): hiszen biztos pontként, betonként lehetett rá építeni” – mondta köszöntőjében Szita Károly.

A polgármester megemlékezett arról is, hogy Balás Béla tizenegy éve lett a város díszpolgára. „Magam az egyik legnagyobb hatású embernek tartom őt, nagy titka, hogy a krisztusi, örök érvényű igazságot úgy tudja elmondani, hogy képes vele a ma emberét megszólítani. Sosem harsánysággal tűnt ki, hanem megfontolt szavaival mutatott irányt mindnyájunknak” – tette hozzá a városvezető.

A kaposváriak nevében egy 1900-ban kiadott, Nemzeti dicsőségünk című antikvár kötetet és Kaposvár kézzel hímzett zászlaját adta át ajándékul a főpásztornak a polgármester. Az ünneplők között volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, több katolikus pap és egyházi személy, valamint Bellai Zoltán református lelkész.

Az ünnepségen Eperjes Károly színművész József Attila istenes verseiből mondott el néhányat, Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző pedig egy dalát adta elő. A műsorban Balázs Izolda kaposvári énekművész is köszöntötte a püspököt.

Forrás: Kaposvarmost.hu

Fotó: Hegedűs György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria