A marosvásárhelyi iskola mellett foglaltak állást a kolozsvári kateketikai tanácskozás résztvevői

Külhoni – 2017. szeptember 6., szerda | 16:34

Kateketikai tanácskozást tartottak Kolozsváron, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán szeptember 4-én és 5-én a négy, többségében magyar nyelvű romániai római katolikus egyházmegye módszertani felelőseinek részvételével.


A tanácskozás főbb témái közt szerepelt a megújuló módszertani felfogás és tanterv, az új, digitális változatban is megjelent 5. osztályos tankönyv használata, illetve egy új, hatodikosoknak szánt tankönyv előkészítésének megalapozása. A tanácskozás első napján a 2016/17-es tanév katekézis szempontjából meghatározó eseményeit is értékelték.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, a tanácskozás egyik résztvevője elmondta: sok eredmény született, ezekre kell koncentrálni, nem a hiányosságokra, mert az eredmények lendítenek tovább. Bogos Mária Hargita megyei tanfelügyelő arról beszélt, hogy az elmúlt tanévben több egyházmegyeközi megbeszélés volt, egyeztetés nyomán született meg az új felfogást tükröző tanítási mód első látható terméke, egy tankönyv. A tanfelügyelő azt is jó eredményként értékelte, hogy a váradi Bolyai Nyári Akadémia keretében szervezett, szintén az új felfogást tükröző hittanári továbbképző, valamint a római katolikus hittanolimpia végre országosnak számít – ennek Kolozsvár volt a házigazdája idén. A kérdés az új módszertan kapcsán is csak az, hogy a tanár alkalmazza-e a rendelkezésére álló új lehetőségeket, vagy sem, megtalálja-e a kínálatban a neki és a tanulóknak egyaránt „testhez álló” módszereket.

A nagyváradi főpásztor azt is hozzátette: miközben ragaszkodunk értékeinkhez, a mai világban élve a mai beszédmódhoz kell alkalmazkodni, a mai gyerekek, fiatalok így értik meg a mondandónkat. Ozsváth Judit egyetemi oktató és az új tankönyv egyik szerzője a könyv bemutatásakor azt hangsúlyozta: igyekeztek klasszikus képzőművészeti, irodalmi alkotásokat válogatni, azokkal mintegy alátámasztani a vallási mondandó örök értékeit, miközben mindezt a mai gyerekek számára érthetően, követhetően fogalmazzák meg. A tankönyv megalkotásakor fontosnak tartották, hogy színvonalas munkát hozzanak létre, amely nem egyetlen területről nyújt tudnivalókat, hanem folyamatosan táguló ismereteket kínál, miközben az alapvető erényeket igyekszik megalapozni: a környezettudatosságot, a felelősségtudatot, a segítőkészséget, a szerető Isten képéből eredő pozitív világfelfogást.

A vissza- és előretekintés közben sem feledkeztek meg a kateketikai tanácskozás résztvevői a legnyomasztóbb aktualitásról, és szolidaritásukat kifejező üzenetet fogalmaztak meg a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyével kapcsolatban:

A Kolozsváron megszervezett egyházmegyeközi kateketikai tanácskozás résztvevői együttérzésüket fejezik ki a marosvásárhelyi római katolikus iskola tanári és szülői közösségével, akik hónapok óta küzdenek iskolájuk megmentéséért. Az illetékes hatóságok – a legmagasabb szintig – a bizonytalanság táplálásával olyan helyzetet teremtettek, amely az intézmény megszűnésével fenyegeti az érintetteket, akik pedig mindent megtettek, hogy az igazságosság, a méltányosság és a jog által támasztott igényeknek megfeleljenek, és így biztosítani tudják a katolikus iskola megmaradását, zavartalan működését az ide vonatkozó állami törvények szerint.

Égbekiáltó véteknek minősíthető azok magatartása, akik a diákok katolikus iskolában való neveltetési jogával élnek vissza; azok magatartása, akik a szülők ilyen irányú választását akadályozzák meg; azok tette, akik a családok, közösségek életét terhelték meg az iskola körül mesterségesen előidézett és fenntartott helyzettel.

A tanácskozás résztvevői ezúton is kifejezték óhajukat, hogy a jog és a törvényesség keretei között biztosítsák a marosvásárhelyi római katolikus iskola működési feltételeit. Jelen állásfoglalást az igazság szolgálatáért mondott imáik kísérik.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria