A katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulójára emlékeznek Debrecenben

Kultúra – 2014. november 26., szerda | 15:29

A debreceni katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította 2015-öt Bosák Nándor debreceni-nyíregyházi püspök – hangzott el a november 25-én tartott sajtótájékoztatón. Az MTI híradása.

Az emlékévről tartott sajtótájékoztatón Bosák Nándor felidézte: 2015-ben lesz háromszáz éve annak, hogy a nagyváradi püspök megalapította Debrecenben a Szent Anna-plébániát. Előtte 168 évig nem volt a városban római katolikus templom. Ezt az évfordulót méltóképpen szeretnék megünnepelni: bemutatják a múltat és a keresztény kultúra értékeit.

Az emlékév vasárnap, advent első vasárnapján kezdődik Debrecen főterén, a Kossuth téren, ahol ökumenikus ünnepséget rendeznek.

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténész-muzeológus, az emlékév koordinátora a programsorozat néhány kiemelkedő eseményére hívta fel a figyelmet. December 6-án Tokody Ilona operaénekes jótékonysági koncertet ad a Szent Anna-székesegyházban, az est bevételét a siketek és nagyothallók javára ajánlják fel. Nagyböjt idején városi keresztút lesz katolikus iskolák és plébániák részvételével, majd húsvét éjszakáján körmenetet tartanak a katolikus templomokból a főtérre. Jövő év januárjától 12 részes egyházzenei hangversenysorozat kezdődik, de lesz képzőművészeti kiállítás, könyvbemutató, katolikus filmhét is. Az emlékév hálaadó koncerttel fejeződik be 2015. december 20-án.

Orosz István történészprofesszor arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen tudományos konferenciát szerveznek Katolikus újjászületés címmel, amelyen II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatásának jelentőségét is méltatják.

Kruppa Tamás görögkatolikus általános helynök ettől az évtől kezdve a Hajdúdorogi Egyházmegye területi helynökeként is rezignál a városban. Elmondta, a 300 éves katolikus centenáriumi évhez két fontos eseménnyel járulnak hozzá.

2015. augusztus 1-jén lesz 300 éve annak, hogy újra könnyezni kezdett a máriapócsi kegykép másolata. Erre emlékezve a képet március 8-ától országjáró körútra viszik, amelynek egyik fontos állomása március 21-én szombaton Debrecen lesz.

2015. január 12-én Debrecenben közös koncertet ad a híres 14 fős Moszkvai Pátriarkátus Ortodox Kórusa a debreceni Szent Efrém vegyes karával.

A sajtótájékoztatón szó esett még az adventi időszak debreceni eseményeiről. Papp László polgármester elmondta: karácsonyra készülve a város is díszbe öltözik, és számos színvonalas programot rendeznek. Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az első adventi gyertyagyújtást egy, a Nagytemplom falára vetített fényjáték előzi meg november 30-án, vasárnap. A karácsonyig hátralévő hetekben újból felépül a Mikulásház, betlehemet állítanak, a Svetits-gimnázium diákjai pedig egyháztörténeti kiállítást mutatnak be.

A sajtótájékoztatón – a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tájékoztatása szerint – Bosák Nándor megyéspüspök elmondta: 2015-ben lesz háromszáz éve annak, hogy Gróf Csáky Imre egykori váradi püspök megalapította a Szent Anna-plébániát Debrecenben. Mivel a szabad királyi városi jogok megszilárdításának feltétele volt a vallásszabadság helyreállítása, a váradi püspök elérte, hogy a város telket adjon katolikus templom építésére.

A középkorban a reformációig, illetve a török időkig jelen volt a katolikus élet a városban és környékén, akkor több mint harminc katolikus templom és monostor állt Debrecen mai területén, ezek közül többet szerzetesközösségek tartottak fenn. A reformáció idején Debrecen városa először a lutheri, majd a kálvini reformációhoz csatlakozott, és ettől kezdve a Szent András-templomot (ami a mai református nagytemplom helyén állt) használták a reformátusok. Ezt követően 168 éven keresztül nem volt katolikus templom a városban.

Az 1715-ös újjászervezéstől kezdve folyamatosan jelen van a katolicizmus Debrecenben. A piarista szerzetesek a Szent Anna-plébánia létrejötte után nem sokkal megalapították a piarista gimnáziumot, a 19. század végén pedig a Svetits-gimnázium jött létre, ezen intézmények a templom mellett kiszolgálták a katolikus híveket.

A főpásztor hozzátette, az emlékév megünneplésének célja a folyamat történetiségének bemutatása, valamint annak tudatosítása, hogy a katolikus egyház kulturális értékeivel a múltban és a jelenben is hozzájárul a város fejlődéséhez.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria