A Katolikus Karitász segítsége a fóti gyermekközpontnak

Hazai – 2015. szeptember 30., szerda | 13:29

A Katolikus Karitász váci egyházmegyei szervezetén keresztül egy, a higiéniai ellátást segítő faházat, porszívókat, valamint ruhákat, tisztálkodási eszközöket, törülközőket adományozott a fóti Károlyi István Gyermekközpontnak szeptember 28-án.

A Katolikus Karitász idén júliusban kötött együttműködési megállapodást a fóti Károlyi István Gyermekközponttal annak érdekében, hogy segítse az intézménybe kerülő, kísérő nélküli kiskorú menekültek ellátását. Ennek keretében már több alkalommal szállított a magyar katolikus egyház segélyszervezete törülközőkett, takarókat, higiéniai eszközöket a központba.

Szeptember 28-án a Katolikus Karitász váci egyházmegyei szervezete újabb adományokat adott át: egy higiéniai ellátást segítő faházat, tisztálkodási szereket, lepedőket, törülközőket és párnákat. Az ünnepélyes átadón jelen voltak: Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára; Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára; Beer Miklós váci megyéspüspök; Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója; valamint Gyurcsán Csabáné, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója. Az adományokat Kádas István, az intézmény igazgatója vette át.

Czibere Károly államtitkár az átadón hangsúlyozta: a kormány nem bevándorlóként, hanem gyermekként tekint a Fóton elhelyezett, kísérő nélküli kiskorúakra, és megköszön minden nekik nyújtott, jó szándékú segítséget. Fontos, hogy minden támogatást megkapjanak az ide kerülő fiatalok, akkor is, ha úgy döntenek, hogy hosszú távon itt maradnak, de akkor is, ha csak néhány napig tartózkodnak hazánkban.

Soltész Miklós államtitkár kiemelte: nem az a fontos, hogy a fóti otthonban lévő gyermekek honnan érkeznek, hanem az, hogy sokat szenvedtek, sérülékenyek, így minden segítséget meg kell nekik adni. Ebben segítenek a karitatív szervezetek.

A Katolikus Karitász részéről Écsy Gábor atya elmondta, a jelen átadó talán az eddigi legláthatóbb eredménye a gyermekközponttal való együttműködésnek. A Karitász a továbbiakban is segíteni kívánja az intézményt, így a közeljövőben további támogató programokat is indít.

A gyermekek a legkiszolgáltatottabbak, ők szorulnak leginkább védelemre, oltalomra – mondta Beer Miklós váci megyéspüspök, és Isten áldását kérte a faházra, amely „jelképezi azt a készséget, szeretet, amit a mi népünk az ide érkezők fele tanúsítani akar”.

A gyermekközpontban lévő kiskorú fiatalok száma folyamatosan változik, így az intézménynek nehéz felkészülni az ellátásukra. A segélyszervezet az intézmény vezetőségével egyeztetve támogatja adományokkal a központot, amelyek elsősorban a higiéniai ellátást segítik. Az adományok átadásakor kilencven fiatal tartózkodott az intézményben.

A Katolikus Karitász a júliusi megállapodás értelmében szükség szerint élelmiszerekkel, tisztítószerekkel, tárgyi eszközökkel, valamint pszichoszociális és szabadidős foglalkozások tartásával segíti a gyermekotthon lakóit és az intézmény által ellátott, kísérő nélküli kiskorú menekülteket.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Videó: Bonum TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria