A Katolikus Karitász tevékenysége a menekültek érdekében

Hazai – 2015. szeptember 3., csütörtök | 13:31

Az alábbiakban a Katolikus Karitász tájékoztatását tesszük közzé.


● Együttműködési megállapodás és korábbi segítségnyújtások


A Katolikus Karitász már 2013-ban együttműködési megállapodást kötött a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, melynek keretében folyamatosan segíti a befogadóállomásokon elhelyezett menekülteket. Ennek keretében szállított évente több alkalommal ruhaneműt és egyéb használati tárgyakat a vámosszabadi, a bicskei, a balassagyarmati és a debreceni befogadóállomásokra. A táborokban főként a ruházat, az ágynemű hiánya és azok gyors elhasználása okozott gondot, így az igényeknek megfelelően gyermek- és felnőttruhát, párnákat, paplanokat, törülközőket, műanyagpoharakat, tisztítószereket szállítottunk a menekültek számára.

● Segítségnyújtás a menekülteknek 2015-ben

Tekintettel az elmúlt hónapokban hazánkba érkező migránsok számának növekedésére, segélyszervezetünk az említett menekülttáborokon túl a nagyfai és a kiskunhalasi táborban is fölajánlotta segítségét, és a valós szükségletek helyszíni felmérése, illetve a menekültek ellátásával kapcsolatos egyeztetés után a táborokba és a gyűjtőpontokra újabb adományokat juttatott el. Idén eddig négy teherautónyi tárgyi adományt szállítottunk összesen a menekülteket fogadó táborokba. Élelmiszert, gyermektápszert, bébiételt, ruhákat és tisztálkodószereket, ágyneműket, törülközőket juttattunk el a befogadóállomásokra. Augusztus hónaptól több alkalommal összesen 10 ezer palack szénsavmenetes ásványvizet szállítunk a menekültek számára.

Az elmúlt napokban két kisbusznyi vizet és bébiételt Kiskunhalasra, egy kisbusznyi bébiételt pedig Nagyfára szállítottunk, az érkező kérésnek megfelelően.

A kiskorú menekültek nagy létszáma miatt megnövekedett igények ellátására a Katolikus Karitász júliusban együttműködési megállapodást kötött a Károlyi István Gyermekotthonnal (Fót) az igények jelzéséről és a szükség szerinti támogatási formákról. A megállapodás értelmében szükség szerint élelmiszerekkel, tisztítószerekkel, tárgyi eszközökkel, valamint pszicho-szociális és szabadidős foglalkozások megtartásával segíti a Karitász a gyermekotthon lakóit és az intézmény által ellátott kísérő nélküli kiskorú menekülteket. Júliusban több száz ágyneműt, törülközőt, tisztálkodó- és tisztítószert szállított a menekülteknek a Karitász. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója júliusban személyes látogatást tett a gyermekotthonban.

Tekintettel a Budapesten átutazó menekültek megnövekedett számára, a Karitász egyik fővárosi intézményében (RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat) felkészült a menekültek személyes segítségkéréseire. Az intézmény felkészült az azonnali segítségnyújtásra alkalmi élelmiszercsomagokkal, hogy a segítséget kérő menekültek élelmiszerhez juthassanak a befogadóállomásra történő eljutásig. A kéréssel hozzánk forduló menekültek segítséget kaptak a Karitász munkatársaitól, és a továbbiakban is lehetőség van a támogatásukra.

● Részvétel a Karitatív Tanácsban

A Katolikus Karitász június hónapban részt vett a Karitatív Tanács rendkívüli ülésein, melyek során a segélyszervezetek egyeztettek a feladat által érintett szervekkel, így a Belügyminisztériummal, a rendőrséggel, a MÁV-val, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal. A fenti szervezetek részletes tájékoztatást adtak a kialakult helyzetről, és írásban jelezték a szükségleteket. A segélyszervezetek egyeztettek az általuk végzett feladatokról, hogy összehangolt legyen a segítségnyújtás. A Karitász folyamatosan kapcsolatot tart azóta is az említett szervekkel és közvetlenül a menekülttáborokkal. A valós szükségleteknek megfelelően nyújtunk segítséget.

● Egyeztetés a Főváros és az érintett szervezetek között

Augusztus elején a Főváros egyeztetést kezdeményezett a migránsok budapesti helyzetről és a pályaudvarokon, közterületeken kialakult helyzetről a menekülteket ellátó szervekkel, a segélyszerzetekkel és az önkéntesen szerveződő, a menekülteket a közterületeken segítő csoportokkal. Az egyeztetésen a Katolikus Karitász is részt vett. A Főváros a segélyszervezetek segítségét is kérte, hogy a szükségleteknek megfelelő adományokkal támogassák a Migration Aid nevű önkénteseket összefogó csoport munkáját. A Katolikus Karitász felajánlotta segítségét és adományokkal történő támogatását a közterületen tartózkodó menekültek ellátása céljából.

● Az egyházmegyei Karitász-központok bekapcsolódása

Augusztus hónapban a Váci Egyházmegyei Karitász vállalta félmillió forint értékben higiéniai eszközök, porszívók és faház beszerzését a fóti Károlyi István Gyermekotthon számára a megnövekedett köztisztasági feladatokat segítve. Az otthonban tartózkodó menekült kiskorúak száma meghaladja a százat, alkalmanként jelentősen emelkedik a létszámuk, ami nehézségeket okoz az ellátásban. Az eszközök beszerzése folyamatban van.

A Veszprémi Főegyházmegyei Karitász egy tonna bébiétellel és gyermektápszerrel járult hozzá a menekült gyermekek ellátáshoz. Az élelmiszer-adományt a Katolikus Karitász a táborok igényei szerint folyamatosan juttatja el a menekültek számára.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász munkatársai személyesen is ellátogattak az egyházmegye területén lévő nagyfai befogadóállomásra, felajánlották segítségüket, és egyeztettek a tábor vezetőjével a szükséges támogatási lehetőségekről.

A Pécsi Egyházmegyei Karitász is felajánlotta segítségét, hogy az egyházmegyében tervezett, hamarosan megnyíló menekülttáborban szükség esetén munkatársai, önkéntesei bevonásával bekapcsolódjon a menekültek ellátásába.

● Kapcsolattartás a menekülttáborokkal

A Katolikus Karitász folyamatosan, heti rendszerességgel kapcsolatban áll a menekülteket fogadó táborokkal, gyűjtőpontokkal, és a továbbiakban is segítséget nyújt a menedéket kérők részére a valós szükségletek felmérése és a menekülteket ellátó hivatalos szervek jelezései alapján.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír