A kevermesi Szent Orsolya Kórus Nemesgulácson

Kishírek – 2015. május 27., szerda | 14:55

Május 16–17-én tett látogatást a Békés megyei kevermesi Szent Orsolya Kórus Nemesgulácson abból az alkalomból, hogy Mindszenty József veszprémi püspökként hetven évvel ezelőtt alapította meg a a Balaton-felvidéki község plébániáját – adja hírül a Veszprémi Főegyházmegye.

Hetven esztendővel ezelőtt, 1945. január 1-jével emelkedett plébánia rangjára a nemesgulácsi egyházközség. 1944 decemberében az éppen Sopronkőhidán a nyilasok által fogva tartott Mindszenty József veszprémi püspök alapította meg a nemesgulácsi plébániát, amely addig filiális egyházközségként Badacsonytördemichez tartozott.

A 70. évforduló ünnepi rendezvénysorozatának keretében adott hangversenyt a kevermesi Szent Orsolya Általános Iskola és Óvoda kórusa a nemesgulácsi plébániatemplomban. A kevermesi iskola növendékei május 22-én, pénteken délután érkeztek meg a településre, ahol a község elöljárói fogadták őket. A Szent Orsolya Kórust elkísérte Pálné Nagy Márta igazgatóasszony, a kevermesi iskola vezetője, Lakatosné Juhász Veronika karnagy és Kiss Ildikó felkészítő tanár.

Az ünnepi hangverseny szombaton 17 órakor kezdődött a nemesgulácsi templomban. Másnap, Urunk Mennybemenetelének ünnepén pedig a Szent Orsolya Kórus énekes szolgálatával kapcsolódott be az egyházközség vasárnapi ünnepébe. A misét követően a kórus tagjai megkoszorúzták Mindszenty József egykori veszprémi püspök, később esztergomi érsek, hercegprímás, a plébánia megalapítójának emlékművét és imádkoztak boldoggá avatásáért.

A kevermesi Szent Orsolya Kórus 2012-ben alakult, alapítója Lakatosné Juhász Veronika karnagy. Első koncertjüket 2012 májusában tartották, ekkor vehették át az alapító oklevelet is. A kórus folyamatosan végez liturgikus szolgálatot és több világi rendezvényen is fellépett már. Hatalmas siker volt a tavalyi évben, amikor a Mutasd Magad Dél-Békés című versenyen kiemelt arany minősítésben részesült. Ez év április 25-én, Battonyán már a második arany minősítését kapta a kórus.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria