A kipróbált hit otthona – Bővül a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthon

Hazai – 2018. június 22., péntek | 12:48

Letették június 20-án a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Gondozóotthon új szárnyának alapkövét. Az 1,07 milliárd forintos fejlesztés várhatóan 2019 augusztusára, Szent Lőrinc ünnepére készül el.

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthon jelenleg két telephelyen működik. A belvárosi Prohászka Otthonban az ellátás körülményeinek fejlesztése érdekében az otthont, annak lakóit és az ellátó személyzetet jövőre átköltöztetik egy új szárnyba, amelyet a cserkúti telephelyen építenek. A fejlesztés célja, hogy az új szárny létrehozásával jelentősen, 3000 négyzetméterrel növekedjen az intézmény alapterülete, és a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a bentlakók számára.

Az építkezés már megkezdődött. Az ünnepélyes alapkőletételkor Udvardy György pécsi megyéspüspök kiemelte, hogy az idősek kipróbált hitét meg kell becsülni. „Megszoktuk, hogy az egyházak iskolákat, óvodákat építenek. Amikor azonban az élet meggyengül, gondoskodást kíván, ezért az ember az üdvösség háza kell, hogy legyen, tehát az idősek méltó ellátásáról is gondoskodunk. A beruházással a bentlakók rokonainak megnyugvást adhatunk, hogy szeretteik jó helyen töltik mindennapjaikat.” A főpásztor az alapkőben elhelyezett időkapszulába egy bronz krisztogramot tett, ezzel is utalva a vallás ősi alapjaira Pécsett.

Szűcs Attila András, a Szent Lőrinc Gondozóotthon igazgatója úgy fogalmazott: „egy álmunk válik valóra”. A Prohászka Otthon történetének ismertetését követően az intézményvezető elmondta, hogy az új épületben az időskori demenciában szenvedőknek kényelmes otthon és szakmailag magas színvonalú gondozásra alkalmas terület létesül. Szűcs Attila András nagyanyja hadirokkant-igazolványát helyezte el az időkapszulában, hangsúlyozva, hogy az ő hatására alakult ki benne az idős emberek iránti szolidaritás és empátia.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az eseményen az időskori boldogságról szóló kutatások eredményei közül az egyént körülvevő támogató közösségek fontosságát emelte ki. „Ha van kire támaszkodni, akkor valóban boldogok tudunk lenni, hiszen biztos talaj van a lábunk alatt. Azok a csoportok, amelyek boldognak vallják magukat, bizonyítottan rendszeresen imádkoznak, az átlagnál magasabb a hitbeli elkötelezettségük.” Az államtitkár egy családi fényképet helyezett el az időkapszulában, amely fiát és nagyapját ábrázolja, jelképezve ezzel a fiatal és az idős generáció közötti kapcsot.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria