A kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel szemben a jelszó a határozott cselekvés

Ferenc pápa – 2016. március 4., péntek | 16:20

A papok által kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel szemben a jelszó a határozott cselekvés, anélkül hogy a „lincselés” csapdájába esnénk – hangoztatta egy olasz napilapnak adott interjújában Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes.


Elszántan, azonnal kell cselekedni, aki felelős, azt meg kell büntetni, és adott esetben meg kell fosztani papi státuszától – nyilatkozta Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes a Corriere della Sera olasz napilap március 1-jei számában, az interjúból a L’Osservatore Romano vatikáni napilap készített összefoglalót.

A helyettes államtitkár elismerte a püspökök által a múltban elkövetett hibákat, akik jobban aggódtak amiatt, hogy megvédjék az intézményt a botránytól, mint hogy elismerjék a borzalmakat, amik történtek. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy „máig nincs a világon olyan szociális és politikai intézmény, mint az egyház, amely elkötelezte magát mindenhol, hogy nagytakarítást végezzen, és a gyakorlatba ültessen minden módszert a további visszaélések megelőzésére”.

Becciu érsek rámutatott az interjúban, hogy elsősorban XVI. Benedek, majd Ferenc pápa akaratának köszönhetően véglegesen felszámolták a kifogások és az önigazolások táptalaját. „Első helyen állnak az áldozatok, a gyermekek jogai. Az egyház tudatára ébredt mindennek, még ha kissé későn is ébredt fel – jegyezte meg a vatikáni államtitkár-helyettes. – Mindenesetre megtanultuk a leckét.”

„Amióta az egyház ráébredt a problémára, elkötelezte magát, hogy mindenhol nagytakarítást végezzen.” Ezt mutatja többek között a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság és a püspöki konferenciák felé irányuló határozott buzdítás, hogy rövid idő alatt dolgozzanak ki irányvonalakat a kérdéssel való szembenézéshez. Meghatározó szempont, hogy álljanak készen a polgári hatóságokkal való együttműködésre és a feljelentések megtételére.

„Számomra felfoghatatlan, hogyan voltak képesek papok ilyen bűntényeket elkövetni, nincs jelző arra, ami leírná ezt – fogalmazott Becciu érsek. – A gyermekek elleni visszaélés nem tolerálható, ez elsősorban Isten, majd az egyház elleni bűn.” Nem véletlen, hogy „Ferenc pápa e történések láttán nagyon szigorú, mint ahogy mindazok, akik szívükön viselik ezt a problémát, hogy megfelelő módon lépjenek fel ellene a megelőzés érdekében is”.

Mi még akkor a teendő? „Úgy gondolom, hogy megváltozott a hozzáállás. Egyre jobban be kell fogadni a bizottság iránymutatásait, például azért, hogy a szemináriumokban megfelelő képzést biztosítsanak a leendő papoknak. Mindenekelőtt figyeljenek oda, és legyenek szigorúak a papjelöltek kiválasztásában” – hangsúlyozta Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria