A kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség kapta idén a Jakab Antal-díjat

Külhoni – 2018. október 23., kedd | 17:35

A Jakab Antal Keresztény Kör (JAKK) díjátadó ünnepségét október 21-én, vasárnap, az esti diákmise után a piarista templomban tartották. Az elismerést ezúttal a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL) kapta.

Az ünnepségen a JAKK két alapítója, Varga Gabriella újságíró, Jakab Antal püspök Budapesten élő unokahúga és az Ausztriában szolgáló Vencser László volt gyulafehérvári teológiai tanár mintegy párbeszédben ismertette a kör tevékenységét, a díj születési körülményeit, a díjazottak kiválasztási kritériumait.

Jelen volt a díjjal járó emlékplakett készítője, Kolozsi Tibor Kolozsváron élő, gyergyóditrói származású művész is, aki arról vallott, milyennek látta Jakab Antal püspököt, amikor képmását megalkotta.

Domokos Zsófia egykori KEL-es, ma Csíkszeredában élő doktorandusz sok kedves emléket felidéző laudációja után Takó István egyetemi lelkész, plébános vette át és köszönte meg a díjat.

Kolozsváron az egyetemisták éveken keresztül a Szent Mihály-plébánián gyűltek össze hetente egy alkalommal hittanórára. Az önállósulás igénye a ’90-es évek elején merült fel, ekkor kérelmezték független egyetemi lelkész kinevezését. A főpásztor 1993 őszétől hagyta jóvá a lelkészi állást, a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség hivatalosan ekkor kezdte meg működését. Azóta a piarista templom és a közvetlenül mellette lévő helyiségek adnak otthont a lelkészségnek. Az első egyetemi lelkész Nóda Mózes volt, őt követték Holló László, Balla Árpád, Orbán László és Takó István. Lelkipásztori munkatársként Hegedűs Enikő, Nap Katalin, Györgypál Enikő, Lőrincz Krisztina és Simon Melinda dolgozott, jelenleg Ferencz Emese látja el ezt a feladatkört. Önkéntesként több egyetemista is részt vesz a vezetés munkájában.

A tevékenység kezdetben a szentmisék mellett hittanórákból, kirándulásokból állt, később különböző csoportok alakultak, amelyek sporteseményeket, szórakozási alkalmakat, vizsgaidőszakban közös tanulást szerveztek a hallgatóknak. Ma már szinte mindennap kínálnak lehetőséget közös imára, szellemi fejlődésre, szociális és kreatív munkára.

Az esemény fővédnöke ezúttal Pál József Csaba temesvári püspök volt, ő levélben gratulált, a jelenlegi kolozsvári főesperes-plébános, Kémenes Lóránt Zoltán pedig mint korábbi Jakab Antal-díjas vallott arról, számára mit jelentett és jelent a Jakab Antal-díj.

Az ünnepségen elhangzott beszédeket ITT olvashatják.

* * *

A 2010. március 13-án – Jakab Antal püspök születésének 101. évfordulóján – alakult, a néhai főpásztor rokonai, tisztelői, határon belül és kívül élő, papi és világi személyek alkotta Jakab Antal Keresztény Kör (JAKK) már a megalakulás évében létrehozta a Jakab Antal-emlékdíjat, mellyel egyfelől ápolni szeretnék néhai a püspök emlékét, másfelől elismerni szándékoznak olyan személyek/közösségek munkáját, akik Egyházunk és népünk szolgálata terén Jakab Antal nyomdokain járnak, az ő szellemi örökségének tisztelői, munkájukkal és elkötelezettségükkel az általa vallott értékek teremtői és védelmezői. Az elbírálás során előnyt élveznek azok, akiket mindez ideig nemigen díjaztak (a kitüntetés céljai között az értékfeltárás, a figyelemnek a rejtett kincsekre való ráirányítása is szerepel), továbbá azok, akik számára a díjjal járó jutalom nem elhanyagolható segítséget jelent (a kitüntetés másik célja a támogatásnyújtás).

A Kolozsi Tibor szobrászművész munkáját dicsérő bronzemlékplakettet, az elismerés indoklását tartalmazó díszoklevelet és ötszáz euró ajándékot magában foglaló Jakab Antal-emlékdíjat évente egy papi és egy világi, de legfeljebb három személy, avagy közösség kaphatja. Eddig hat papi személy (ebből kettő posztumusz), öt világi személy és öt közösség vette át, utóbbiak a marosszentgyörgyi Szent Cecília Együttes, a marosvásárhelyi Mustármag Közösség, a kolozsvári Verbum Egyesület, a Caritas gyergyószentmiklósi öregotthona és a búzásbesenyői plébánia is. A díjátadó ünnepséget minden évben Jakab Antal püspök életének valamely jelentős évfordulójához kapcsolódóan tartják a díjazott vagy valamelyik díjazott lakó-, illetve székhelyén.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Tompa Réka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria