A Könyvek Könyve áll a pécsi ünnepi könyvhét fókuszában

Hazai – 2017. június 6., kedd | 12:37

A Pécsi Püspökség is csatlakozik az ünnepi könyvhét programsorozatához június 8. és 12. között. Különleges tárlatvezetést szerveznek a KincsTár és a püspöki levéltár épületében, amelynek során könyv- és dokumentumritkaságokat mutatnak be az érdeklődőknek.

A II. vatikáni zsinat egyik alapdokumentuma, a Dei Verbum kezdetű dogmatikus konstitúció a Szentírás figyelmes olvasásának, valamint az Ige továbbadásának fontosságára hívja fel a figyelmet. „Akkora erő és hatékonyság van az Isten Igéjében, hogy támasz és életerő az Egyháznak, a hit ereje az Egyház gyermekeinek, táplálék a léleknek, tiszta és el nem apadó forrása a lelki életnek” (DV21). Az ünnepi könyvhét alkalmával a pécsi püspökség a fenti gondolatok jegyében száz Bibliát ajánl fel azoknak, akik szívesen megajándékoznának valakit ezzel a lelki táplálékkal. A könyvhét öt napja alatt, június 8. és 12. között a Magtár Látogatóközpontban bárki átveheti a Biblia egy példányát, és megfogalmazhatja imaszándékát.

Különleges tárlatvezetéseket is szerveznek a püspökségen a könyvhét alatt, két alkalommal. A KincsTár és a levéltár épületében zajló program keretében olyan könyv-és dokumentumritkaságokat ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyek az év többi napján nem láthatók. A Pécsi Egyházmegyei Levéltár Káptalani Levéltára gazdag iratanyagának néhány különleges darabja között megtekinthető lesz Janus Pannonius diplomája és a Pécsi Egyházmegye alapító okiratának 1404-ből származó másolata is. A KincsTárban zajló tematikus tárlatvezetésen részletesen mutatják be többek között Szepesy Ignác pécsi püspök 1831 és 1836 között készített Szentírás-fordítását, valamint Bittner Lajos különleges, ékkövekkel és zománccal díszített misekönyvét.

A tematikus tárlatvezetést június 8-án, illetve 11-én 16 órakor tartják; díja 1000 forint, regisztrációhoz kötött.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria