A kórházkápolna búcsúját ünnepelték Pásztón

Hazai – 2018. szeptember 25., kedd | 12:22

Szeptember 12-én ünnepelték a pásztói Margit Kórház Szent Kereszt-kápolnájának búcsúját. A szentmisét Zahar Béla plébános mutatta be Kantár Norbert és Simon Gáspár Balázs káplánokkal.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az ünnepi szentmisére a kórház osztályaira kihelyezett plakátokkal hívták fel a dolgozók és a betegek figyelmét, valamint az önkéntes beteglátogatók is felkeresték az érintetteket. A szertartás során a betegek szentségét is kiszolgáltatták.

Zahar Béla plébános szentbeszédében rámutatott, a kórház legmagasabban lévő helyiségébe jöttünk fel, hogy a Szent Keresztre tekintsünk. Sok idős ember elmondja, ha elesett, fájdalmakkal küszködik: bár már a túlvilágon lenne. De Istennek gondja van ránk, és mi is megtehetjük, hogy valakiért, valamiért áldozatot hozzunk. Ajánljuk fel a fájdalmunkat, elesettségünket, szenvedésünket. Tekintsünk fel a keresztre, és mindennap vegyük fel a keresztünket. Ahogy egy imában mondjuk: „Jöjj a kereszthez, ha bánat súlya nyom, jöjj, itt lecsendesül a sajgó fájdalom. Nem fogja lelkedet a néma csüggedés, jöjj, én megtanítlak, mi a szenvedés.”

„Van, akinek a betegség a keresztje, van, akinek a gyereke vagy a családja, a munkahelye, mert mindenki küszködik valamivel – fejtette ki Zahar Béla. – Önmagunk felett kell győzelmet aratnunk, fontos, hogy a végső szót ne a pesszimizmus és a gyűlölködés, hanem a szeretet adja meg. A Szent Kereszthez sok kegyelmi ajándék jár, de a kegyelmet fel is kell használni, és az rajtunk múlik, hogy javunkra váljék. Tegyük ki a lakásunkban a keresztet, tekintsünk rá, kérjük Isten segítségét. Hordjuk a nyakunkban, legyen velünk a nap minden percében. Ha kísértésektől szenvedünk, tekintsünk az Úr Jézus keresztjére, elmélkedjünk szenvedésén, és erőt, bátorítást, lelki erőt, nyugalmat kapunk a mindennapjainkhoz.

A Szűzanya ott állt a kereszt alatt, ő a mi édesanyánk is, bátorít minket a megpróbáltatásban, a szenvedésben. Erőt és bátorítást ad ahhoz is, hogy kérjük az ő Szent Fiát, aki győzelmet aratott a kereszten, hogy úgy tudjuk életünk keresztjét hordozni, hogy az örömet és boldogságot jelentsen számunkra és családunk számára. Így forduljunk az Úr Jézus Krisztushoz, adjunk hálát a kegyelmi javakért, kérjünk bátran testi, lelki gyógyulást és vigasztalást az Úr Jézus által” – zárta prédikációját a pásztói plébános.

Forrás és fotó: Kórházlelkész.hu/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria