A közmédia pünkösdi műsorajánlója

Kultúra – 2016. május 13., péntek | 10:28

A közszolgálati csatornák is ünnepi kínálattal készülnek pünkösdre. A palettán élő közvetítések, a jeles naphoz kapcsolódó műsorok és igényes filmek egyaránt szerepelnek.


A csíksomlyói pünkösdi búcsú

A nézők május 14-én, szombaton lélekben a magyarság legnagyobb búcsújáró helyére látogathatnak; a csíksomlyói ünnepet a Duna Televízió közvetíti. A szentmisét Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatja be, szentbeszédet mond Csintalan László főesperes, csíkdelnei és csíkpálfalvi plébános (Duna, 11.00; Duna World, 22.20). Délben a Kossuth rádióban a csíksomlyói Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom harangja szól.

Még a közvetítés előtt a gasztronómia kedvelői a Szellem a fazékból című népszerű magazint hallgathatják meg. A műsorvezető, Vinkó József igazi pünkösdi étrendet mutat be (Kossuth rádió, 9.30).

A Népzene – itthonról magazint is az ünnep ihlette. Pünkösdhöz, a keresztény egyház születésének ünnepéhez a néphagyományban is számos népszokás kötődik. A műsor a pünkösdi játékok egyik leglényegesebb elemét, a párválasztást helyezi középpontba, amit az ahhoz kötődő párosító dalokkal illusztrál (Bartók rádió, 12.05).


A sátoraljaújhelyi református templom

A Horizont adása is a jeles naphoz kötődik; a szerkesztő föld körüli útra indul, hogy a világ különböző pontjain egyáltalán ünneplik-e, s ha igen, hogyan a pünkösdöt. A hallgatók így az Egyesült Államokból, a Fülöp-szigetekről, s a 30 millió kereszténynek otthont adó Indiából kaphatnak érdekes híreket (Kossuth rádió, 12.30).

Aki húsvétkor nem tudta megnézni A világ legszebb története című filmet, az most szombatról vasárnapra virradó éjjel megteheti. Az alkotás a Megváltó életét beszéli el a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásától kezdve a keresztre feszítésig és a feltámadásig. George Stevens író-rendező 1965-ben készült látványos filmeposzában Jézus szerepét a világhírű svéd színész, Max von Sydow játssza (Duna, 1.05).

Május 15-én, vasárnap A lélek ajándékai és gyümölcsei című összeállítás az Istent kereső emberek szemszögéből közelít az ünnephez. Hol és hogyan munkálkodik a Szentlélek? Miként ismerhetjük fel a Lélek jelenlétét? A kérdés a hívők számára is fontos: milyen ajándékokat kaptunk a Lélektől (Kossuth rádió, 9.06).


Az őrimagyarósdi evangélikus templom

Pünkösdvasárnap Őrimagyarósdról közvetít evangélikus istentiszteletet  a közmédia. „A Mester elment ugyan, felment az Atyához, mégsem hagyta magára tanítványait – hangsúlyozza igehirdetésében Pethő-Udvardi Andrea lelkész. – Hiszen az Atya pártfogót küldött, a Szentlelket, aki velük marad örökre, aki eszünkbe juttatja mindig, mindennap a halál legyőzőjét és az Élet diadalát.” (Kossuth rádió, 10.04).

Ezt követően a Duna adásának nézői a sátoraljaújhelyi református istentiszteletbe kapcsolódhatnak be (11.00). „Jézus Krisztus megígérte és beteljesítette ígéretét, és kiárasztotta Lelkét a tanítványokra – szól pünkösd misztériumáról igehirdetésében Kádár Ferenc lelkipásztor. – A Szentlélek a változás Lelke. Pétert, az egyszerű halászembert igehirdetővé, az egybegyűlt sokaságot pedig igehallgató gyülekezetté tette.”


Olasz tévéfilm Szent Borbáláról

Szent Borbála nevét legtöbben Jókai regényéből, az Aranyember hajójának névadójaként ismerik. Pedig személyében – a legendájához köthető csodás események miatt – a bányászok, a kohászok, a tüzérek, a tűzszerészek, az ágyú- és harangöntők védőszentjét is tiszteljük. A 4. században élt lány történetét egy olasz tévéfilm dolgozta fel (Duna, 13.35).

A fiataloknak Az okos lány című Grimm-mese adaptációját szánja pünkösdi ajándékként a közmédia. A történet szerint egy falusi lány rendkívüli leleményességével felkelti a fiatal király érdeklődését, aki ezért nehéz feladatot ad neki. Ám a király emberére, vagyis inkább asszonyára akad benne, mert a lány el is megy a királyhoz meg nem is, lesz is rajta ruha meg nem is, visz is ajándékot meg nem is, követve parancsát (m2, 14.20).

Pünkösdhétfőn, május 16-án a Teréz anya története című bosnyák dokumentumfilmet sugározza a Duna. Teréz anya – eredeti polgári nevén Agnes Gonxha Bojaxhiu (ejtsd: Ányesz Gondzsa Bojadzsiu) – 1910. augusztus 27-én született Szkopjéban, a mai Macedóniában. A Teréz nevet a Loreto missziós rendbe való belépésekor vette fel az indiai Kalkuttában. Megfogadta, hogy a szegények közül is a legrászorultabbakat fogja szolgálni, azokat az embereket, akiket szó szerint hagynak az utcán meghalni (14.00).

Forrás: Csermák Zoltán/Duna Médiaszolgáltató

Magyar Kurír

Agnes Gonxha Bojaxhiu; ejtsd: Ányesz Gondzsa Bojadzsiu

Kapcsolódó fotógaléria