A közoktatásért és a hitoktatásért zarándokolnak a Pécsi Egyházmegye hívei

Hazai – 2015. május 8., péntek | 9:02

Udvardy György pécsi megyéspüspök szándékára a közoktatásért és a hitoktatásért ajánlja fel a Pécsi Egyházmegye a május 9-i máriagyűdi zarándoklatot. A Pécstől a máriagyűdi kegytemplomig tartó 25 kilométeres útvonalat gyalog és kerékpárral is megtehetik a résztvevők – közli az egyházmegye honlapja.


Két évvel ezelőtt a ragyogó napsütésben sokan vettek részt a zarándoklaton, de tavaly a hideg, esős idő miatt csak kevesen vállalták gyalog az utat. A püspöki szentmisére azonban tavaly is megtelt a máriagyűdi kegytemplom. Az idei zarándoklat idejére a meteorológiai előrejelzések szerint enyhén felhős, de száraz idő várható.

Pavlekovics Ferenc, a Pécsi Egyházmegye pasztorális püspöki helynöke elmondta, a hetedik alkalommal megrendezendő zarándoklatot a máriagyűdi kegyhely nagyszabású átalakítási munkálatai nem érintik. Minden tervezett program megvalósítható, és a híveknek elcsendesedésre, imára is lesz lehetőségük.

A máriagyűdi zarándokhely teljes környezete és a kegytemplom 525 millió forintból, javarészt európai uniós forrásból újul meg. A fejlesztés célja, hogy az ország egyik kiemelkedő vallási értékét jelentőségéhez méltóvá tegyék.

A gyalog útnak indulók május 9-én reggel 6.30-tól gyülekeznek Pécsett a Szent II. János Pál útján lévő FEMA-parkolóban. Az indulás előtt 7.15-től kezdődik az imádság, majd 7.30-kor énekelve és imádkozva vágnak neki a hívek a huszonöt kilométeres útnak.

A kerékpárosok 8.30-tól mondanak imádságot a pécsi székesegyházban, majd a Görcsöny felé vezető úton indulnak el. A püspöki szentmise 14.30-kor kezdődik a máriagyűdi kegytemplomban.

További részletek a zarándoklatról itt találhatók.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria