A közösségeket ünnepelték Pécsett pünkösdhétfőn

Hazai – 2017. június 8., csütörtök | 12:32

Június 5-én, pünkösdhétfőn tartotta a közösségek ünnepét a Pécsi Egyházmegye. Az ünnepi szentmisét követően a részt vevő csoportok mutatták be tevékenységüket.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvény célja az volt, hogy az egyházmegye területén működő közösségek bepillantást nyerjenek egymás mindennapjaiba, valamint hogy azok a látogatók, akik még nem tagjai egyik csoportnak sem, kedvet kapjanak a közös munkához.

Az ünnep szentmisével kezdődött, amelyen a Szentlélek ajándékainak közösségépítő erejéről beszélt Udvardy György pécsi megyéspüspök. Az Egyház születésének ünnepéhez kapcsolódva a főpásztor azt mondta: „Megkapjuk Krisztus lelkét. Így Jézus nem különbözik tőlünk. Nem csupán életvezetési és erkölcsi szabályokat ad, de átadja az Atyával való kapcsolatot is. Ezzel teremti meg az Egyház közösségét.”

A szentmise után a Dóm téren felállított színpadon mutatkoztak be a komlói Szent Bernadett-óvoda és a siklósi Szent Imre Katolikus Általános Iskola néptáncosai. Iváncsits Tamás és barátai zenés áhítatra hívták a közönséget, a mohácsi Boldog Gizella Iskola tanulói pedig színdarabbal készültek. A tánc közösségformáló erejét közvetítette a horvát népi táncház. A színpadi bemutatók sora a Betánia közösség dicsőítésével zárult.

Sokan jelentkeztek az ingyenes tárlatvezetésre, amelyen a látogatók a püspöki palotát és a székesegyházat járhatták be. Utóbbi helyszínen Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa tartott liturgikus vezetést.

Az előadások alatt a Dóm téren felállított sátrakban változatos programot kínáltak a közösségek: többek között a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete, a Pécsi Katifi, a Szent Egyed közösség, az Élő Kövek, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász, a Gesztenyés közösség, a Fokoláre, a Szent Mór Iskolaközpont, a mohácsi Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Magyar Cserkészszövetség VI. Kerülete, a Betánia közösség és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola csoportjai mutatkoztak be a látogatóknak.

A minden évben megszervezett találkozó célja, hogy az egyházmegye területén működő közösségek bepillantást nyerjenek egymás tevékenységeibe, és feltáruljanak a lehetséges együttműködési területek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria