A krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra készülnek az egyházmegyei ifjúságpasztorációs felelősök

Hazai – 2016. március 4., péntek | 19:05

Az ország minden szegletéből érkeztek március 3-án az egyházmegyék ifjúságpasztorációs felelősei szokásos negyedéves ülésükre, amelynek középpontjában a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó előkészítése állt.


Az ülésen részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottságának elnöke, valamint Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, a bizottság tagja is.

A közös imádság után Palánki Ferenc számolt be a cebui Eucharisztikus Világkongresszuson szerzett tapasztalatairól, kitérve a rendezvény ifjúságpasztorációs szempontból fontos vetületeire is.

Az Ifjúsági Bizottság Tanácsadó Testületének ülésein mindig egyforma hangsúlyt kapnak az elmúlt időszak eseményeire visszatekintő, azokat értékelő beszámolók és a soron következő feladatok számbavétele, az ezekre való közös felkészülés. A januári Országos Lelkipásztori-Teológiai Napokról Gáspár István, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója, a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójáról pedig Serfőző Levente, a házigazda Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetője számolt be. Molnár András, a LélekTúrák alapítója a közösség kezdeményezéseiről, zarándokvezető-képzéséről számolt be, Óra Krisztián pedig a Szent Márton-év keretében június 10-én Szombathelyen megrendezendő ifjúsági találkozó terveit ismertette. Mód nyílt arra is, hogy az egyes egyházmegyék képviselői a helyi kezdeményezésekről is hírt adjanak, ezzel is elősegítve az egyes egyházmegyék, régiók közötti együttműködést, tapasztalatcserét.

A beszámolókat követően Horváth Zsuzsanna és Darvas Márton a történelmi egyházak szokásos két nagy ökumenikus ifjúsági programjának előkészületeiről számoltak be. A KözösPont ökumenikus fesztiválmisszió idén is jelen lesz a nagyobb hazai zenei fesztiválokon. Az október 6. és 9. között megvalósuló 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű háromnapos önkéntes ifjúsági akció lebonyolításához még március elejéig várják a helyi koordinátorként bekapcsolódó 18 év feletti fiatalok jelentkezését, akiknek munkáját két képzéssel is támogatni kívánják a szervezők.

A találkozó leghangsúlyosabb témája a júliusi krakkói Ifjúsági Világtalálkozó előkészítése volt. Március folyamán nyílik majd meg az a magyar nyelvű regisztrációs rendszer, amelynek segítségével a 18 és 35 év közötti fiatalok jelentkezhetnek a világegyház legnagyobb nemzetközi ifjúsági eseményére. Krakkóba – a mintegy 2,5 millió résztvevő között – közel ötezer magyar fiatalt várnak a szervezők. A jelentkezési rendszer a találkozó hivatalos magyar nyelvű honlapjáról lesz elérhető a következő hetektől kezdve egészen a nyár elejéig. Az előkészület ideje alatt és a találkozó során a fiatalok arra is lehetőséget kapnak, hogy tevőlegesen is hozzájáruljanak a világrendezvény megvalósításához: a krakkói szervezéshez és a magyar nyelvű katekézisek lebonyolításához egyaránt várják önkéntes segítők jelentkezését.


Forrás: Kámán Veronika/MKPK Ifjúsági Bizottsága

Fotó: Krakow2016

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria