A L’Osservatore Romano filmkritikusa szerint nem elég meggyőzőek a Star Wars új negatív karakterei

Kultúra – 2015. december 22., kedd | 19:05

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap filmkritikája szerint a mozikban most bemutatott „Star Wars: Az ébredő erő” című filmben nem elég gonoszak az új negatív szereplők. Emilio Ranzato filmkritikus szerint a folytatástrilógia első része zavaros és nem elég meggyőző.


Kevesen vannak a világon, akik nem lelkesednek a Star Wars (Csillagok háborúja) folytatástrilógiájának első darabjáért, közéjük tartozik a L’Osservatore Romano szerzője, Emilio Ranzato. Ranzato nem hódolt be a régóta várt Star Wars-folytatásnak, melyet J. J. Abrams rendezett, és minden bevételi rekordot megdöntött már az első napon. Ranzato az egész filmet bizonytalannak és zavarosnak tartja, de a legkevésbé meggyőzőnek az új gonosz karaktereket érzi.

Darth Vader megfelelője, Kylo Ren maszkjával csak utánozni igyekszik elődjét; a Palpatine császárt helyettesítő új karakter pedig, akinek a legfőbb gonoszt kellene megtestesítenie – fogalmaz Ranzato –, a film leggyengébb pontja.

Az eredeti trilógia negatív hőseit Emilio Ranzato az amerikai science fiction két leghatásosabb gonoszának tartja – velük ellentétben Kylo Ren és mentora a Sötét Oldalon, Snoke fővezér látványosan elbuknak a gonosz ábrázolásában. Ráadásul a Snoke külsejéhez használt számítógépes grafika (CGI) ügyetlenre sikeredett Ranzato véleménye szerint.


Az ébredő erő számos elemében olyannyira emlékeztet az eredeti trilógiára, hogy inkább a régi film „újratöltésének” (reboot) lehetne tartani, nem folytatásnak – írja a kritikus. – „Azonban nem ízléses újratöltés, mint például Christopher Nolan Batmanje, hanem egy »update«, egy aktualizált verzió, amit a mai kor ízléséhez igazítottak, és azokhoz a nézőkhöz, akik inkább a számítógép előtt ülnek, mint moziba mennek.”

Bár a film több mint 500 millió dolláros bevételt termelt eddig, és rajongók sokasága dicsőiti a rendezőt, J. J. Abramset, amiért visszatért a gyökerekhez, az eredeti trilógiához, a langyos fogadtatásban részesülő előzménytrilógia után Ranzato mégis másként értékeli a művet. Szerinte Abrams rendezése „valójában napjaink érzelgős akciófilmjein alapul, amelyek viszont videojátékok hatására születtek. J. J. Abrams filmjének egyetlen erénye, hogy a vele való összehasonlítás kiemeli a korábbi trilógia rendezésének eleganciáját, kiegyensúlyozottságát, és mindenekelőtt kompetenciáját.”

Mint a Catholic Herald brit hetilap újságírója megfogalmazta: „A vatikáni lap szerzőjének filmkritikája olvastán néhány elkötelezett Star Wars-rajongó talán Darth Vadernek a bíráló szavakra adott válaszát idézi majd: »Zavarónak találom a hited hiányát.«”

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria