A lateráni bazilikában ünnepelte 48. születésnapját a Szent Egyed közösség

Kitekintő – 2016. február 9., kedd | 18:32

Február 4-én Rómában a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház zsúfolásig megtelt hívekkel, akik Olaszország minden részéről és a világ számos országából érkeztek az ünnepre. A szentmisét Matteo Zuppi bolognai érsek mutatta be.


Bologna érseke – aki fiatalkora óta a római közösség tagja – a szentmise kezdetén kifejezte örömét, amiért a születésnap ünneplése egybeesik azzal a nappal, amelyen az első szír család megérkezett Rómába a Szent Egyed közösség és az olasz evangéliumi egyházak által kialakított humanitárius folyosón.


A család – amelynek két gyermeke közül az egyik súlyos beteg, sürgős kezelésre szorul – Libanonból érkezett, ahol évek óta nagy szegénységben, menekültként éltek. Mind a négyen jelen voltak a szentmisén, a hívek tapssal köszöntötték őket.


Ez nem egy intézmény ünnepe, hanem egy út állomása – hangsúlyozta Zuppi érsek. – Ez az út 1968-ban kezdődött, február 7-én délután, amikor Andrea Riccardi (a közösség alapítója – a szerk.) összehívott néhány gimnazistát, hogy együtt olvassák az evangéliumot és szolgálják a szegényeket – abban a meggyőződésben, hogy ez az az út, amelyen járva az ember megváltozhat és megváltoztathatja a világot. Ez az ambíció, a világ jobbá tételének vágya ma is él a közösségben. Ma is azon munkálkodnak, hogy az emberek elutasítsák a háborút, a fegyverkezést, hogy megszűnjön a halálbüntetés, hogy a világ rátaláljon az egységre, és a párbeszéd legyőzze az előítéleteket. Békét szeretnének teremteni kapcsolati hálók létrehozásával, a találkozásokból fakadó bölcsességgel és kitartó imádsággal – emelte ki Matteo Zuppi érsek.


A Szent Egyed közösség elnöke, Marco Impagliazzo a szentmise végén elmondta: a szegényekkel való barátság az évek során elvezette őket egyfajta realizmushoz, amely abból fakad, hogy a közösség tagjai sok embert, sok országot megismertek. Az evangélium olvasása pedig arra hívja őket, hogy álmodjanak a valóság átalakításáról, a világ megváltoztatásáról – egy olyan közösségben, amely egyre inkább Isten, a szegények és a béke barátja akar lenni.


A szentmisén részt vettek a közösség barátai, a politikai és kulturális élet képviselői, és kiemelt helyet foglaltak el szegény barátaik, akikkel mély barátságot ápolnak: magányos idősek, fogyatékkal élők, betegek, menekültek, romák. A február 7-e körüli napokban minden városban együtt ünneplik a közösség megalakulását a szegényekkel, akikkel az évek során barátokká váltak.

Forrás: Agensir.it; Santegidio.org

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria