A Laudato si’ kezdetű enciklika hatása a kormányok politikájára

Ferenc pápa – 2015. augusztus 16., vasárnap | 19:01

Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke a pápa által kiadott Laudato si’ kezdetű enciklika társadalmi-politikai hatásairól adott interjút a Vatikáni Rádiónak.

A pápa által meghirdetett „imanap a teremtett világért” ökumenikus és ökológiai jelentőségéről, illetve a Laudato si’ kezdetű enciklikának a kormányok környezetvédelmi politikájára gyakorolt hatásáról beszélt Peter Turkson bíboros a Vatikáni Rádiónak.

A szeptember 1-jén megtartandó „imanap a teremtett világért” kapcsán a vatikáni dikasztérium vezetője elmondta: ez a bejelentés nagy jelentőségű. Már az enciklikában is látható volt az ökumenikus arculat. A javaslat, hogy a teremtett világ napját szeptemberben ünnepeljük, ahogy már az ortodox egyházban teszik, rámutat arra, hogy a két egyház gondolatai összhangban vannak. A valóság erősebb a gondolatoknál, ez is megjelenik ebben a pápai kezdeményezésben. Az enciklika számos ötletet, gondolatot felkínált, de a dátum megjelölése konkrét jelleget ad a javaslatoknak. Tehát nemcsak egyszerűen bemutatja azokat, hanem a megvalósítás vágyát is tükrözi.

A hívek ökológiai megtérését kéri Ferenc pápa az enciklikában és a teremtett világ napját meghirdető levelében is. Ez folytonosságot tükröz a korábbi pápák által képviselt gondolatokkal. Az ökológiai megtérést először II. János Pál vetette fel. Az ökológiai megtérés arra ösztönöz, hogy ismerjük el a tényt: mindannyiunknak meg kell változnunk és különböző formában hozzá kell járulnunk a világ megóvásához. Nehéznek tűnhet, de e kis kezdeményezéseken keresztül megmutathatjuk, hogy készek vagyunk apró elkötelezettségeket vállalni, amelyek ezt az irányváltást jelzik mindannyiunk részéről. Kis lépésekkel segíthetjük a teremtett világ védelmét.

Laudato si’ kezdetű enciklika hatalmas figyelmet kapott világi szinten. Arra a kérdésre, hogy a világ vezető politikusai hallgatnak-e majd a pápára, Turkson bíboros így válaszolt: „már elkezdődött ez a folyamat”. Június 29-én egy szentszéki delegáció vezetőjeként New Yorkban ennek tanúja volt a bíboros, amikor a klímaváltozás témáját vitatták meg. A felszólalók egymás után idézték Ferenc pápa enciklikáját. Bár a dokumentum nem kifejezetten a klímaváltozás, hanem a teremtett világ és az átfogó ökológia témájáról szól, a felszólalók abból a részből idéztek, amely a klímaváltozás kérdésével foglalkozik. Tehát a hatást már tapasztalhatjuk. Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa számos gratuláló levelet kap, amelyben köszönetet mondanak a Szentatyának az enciklika közzétételéért. Nemcsak tudósoktól, hanem kormányok vezetőitől, tagjaitól is érkeznek ilyen üdvözletek.

Júliusban Párizsban Nicolas Hulot, a francia elnök tanácsadója szervezett egy rendezvényt környezetvédelmi kérdésekről. Hollande elnök nyitotta meg a konferenciát, beszédében hosszan idézett Ferenc pápa enciklikájából. Nem lehet kétségbe vonni tehát a kormányokra tett hatását.

Turkson bíboros néhány napot Ghánában töltött, ahol az államfő az apostoli nunciuson keresztül küldött elismerő levelet az enciklika kapcsán. Nem kételkedhetünk tehát a kormányokra és a nemzetközi szervezetekre gyakorolt hatásáról. Obama elnök a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló terve bemutatásakor idézte a Laudato si’ kezdetű enciklikát. Ez is azt mutatja, hogy sokan és nagy érdeklődéssel követik a Szentatya beszédeit – hangsúlyozta Peter Turkson bíboros.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria