A lelkipásztori utánpótlás helyzete a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

Hazai – 2017. június 15., csütörtök | 16:00

Kevesen vannak a hívők és a gyermekek – ez is az oka annak, hogy nincs elég pap Magyarországon. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében például 110 plébániára 80 lelkipásztor jut, de van, ahol rosszabb a helyzet – nyilatkozta a Szegedma.hu portálnak Kovács József, az egyházmegyei szeminárium rektora.

A napokban jelent meg a hír: tíz év alatt ötödével csökkent a katolikus papok száma az országban. A Szegedma.hu Kovács Józsefet, a szegedi Szent Gellért Szeminárium rektorát kérdezte az egyházmegyei helyzetről.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Csongrád és Békés megye területét, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részét foglalja magában. A hozzá tartozó 110 plébánián a szerzetesekkel együtt összesen 80 aktív pap teljesít szolgálatot. Kovács József így nem tud hiányról beszámolni az egyházmegyében, ahol átlagosan 2 ezer hívő jut egy lelkipásztorra. „Ha egy plébánia nem bír eltartani egy papot, akkor ahhoz a személyhez több tartozik. A térségben van, ahol egy fő két-három településre jár, de ez mindig az adott viszonyoktól függ. A 10 ezer lélekszámú Sarkadon például mindössze 800 katolikus él, míg Szeged környékén néhol 100 százalék a katolikusok aránya. A Dunántúl pedig bővelkedik a 2-300 fős falvakban, ott egy pap nyolc-tíz település között is ingázhat” – fejtette ki a rektor.

Véleménye szerint a hívők és a születések számának csökkenése jelentősen hozzájárul a negatív statisztikákhoz. „Ez a probléma akkor jelent meg, amikor Jézus megalapította az Egyházat, és azt mondta: »Kérjétek azért az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az ő aratásába.« Elég csak belegondolnunk: néhány évtizeddel ezelőtt egy nyolc-tíz gyermekes családból hamarabb elengedtek egy-egy fiatalt papnak, mint most, amikor sok esetben csak egy gyermeket vállalnak a párok.”

A lelkipásztori utánpótlás helyzete ezáltal nem túl biztató a jövőre nézve. Az egyházjog szerint a papok nyugdíjkorhatára 75 év, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében a lelkipásztorok átlagéletkora 50–55 év. A nyugdíjazások és az esetleges halálesetek miatt évente átlagosan két kispap felszentelésére lenne szükség, azonban idén egy sem végzett a szemináriumban. Kovács József közölte, jelenleg egy első, egy másod-, kettő harmad- és egy negyedéves növendék végzi náluk tanulmányait. Felvételre ketten jelentkeztek.

Egy lelkipásztor havi bére megegyezik egy középiskolai tanáréval. Ha az adott egyházközség számára nem áll rendelkezésre elegendő forrás, akkor az egyházmegye segít a finanszírozásban – tette hozzá Kovács József.

Forrás: Szegedma.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria