A Magyar Bocuse d’Or Akadémia séfjeivel főztek a máltai szeretetszolgálat szakácstanulói

Hazai – 2017. december 12., kedd | 19:19

Az ország legjobb séfjeitől tanulhattak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Kelta Szakgimnázium és Szakiskola tanulói a „Jóság hónapja” alkalmából. December 12-én. többfogásos menüt főztek a fiatalok a Magyar Bocuse d’Or Akadémia szakembereivel együtt.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta: küldetésük részének tartják a fiatalok mentorálását és képzését, ezért is ajánlották fel a „Jónak lenni jó” kampányon belül a „Jóság hónapjában”, hogy meghívják a szeretetszolgálat iskolájának szakácstanulóit az akadémia konyhájára, hogy Európa elismert mesterszakácsaitól tanulhassanak.

A „Jóság hónapja” arra irányítja a figyelmet, hogy mindenki tehet jót. Az akcióhoz magánemberek és szervezetek egyaránt csatlakoztak felajánlásaikkal. A Kelta szakiskola 10. osztályos tanulói izgatottan készültek a találkozásra, hiszen közülük többen az akadémia séfjeit tartják példaképüknek.

A tizenhárom tanuló három csoportban három különböző menüsort készített el a mesterszakácsok irányításával. „Sztenderdizáljuk a főzést, tehát a fiatalok elvégzik az általam adott feladatokat. A klasszikus rántott hús, sült krumpli fogás mellett fűszeres pirított mangalicamájat készítünk” – tájékoztatta a jelenlévőket Bíró Lajos séf. Mint mondta, a gyerekek új technikákkal ismerkedhettek meg a délelőtt során, és azt is megtapasztalhatták, milyen egy séf keze alatt dolgozni. „Nagyon lelkesek a gyerekek, és most ez a legfontosabb. Volt, akinek sok minden újdonság volt, de a lelkesedés megvolt mindenkiben.”

Egy másik csapat kacsamájból készített előételt, illetve hátszínből főételt, valamint – ahogy Sárközi Ákos séf elmondta – egy kis nudlis desszerttel zártak. „Megérezhették a tanulók, milyen a versenyhangulat a konyhában. Megmutattunk több, számukra új fogást a főzés során, majd a tálalásban is.” – tette hozzá a séf. „Még sosem csináltam ilyeneket, amiket ma kellett, de nagyon jó volt kipróbálni és ezekkel az emberekkel együtt dolgozni” – mondta el a tanulócsapat egyetlen lány tagja, Buresch Evelin.

Széll Tamás és Szulló Szabina séfek, a 2016-os Bocuse d’Or szakácsolimpia európai döntőjének győztesei vezették a harmadik csapatot, akik egy hagyományos ételt, rakott burgonyát készítettek, de a megszokottól eltérő módon. „Ügyesek és figyelmesek voltak a gyerekek. Örülünk, hogy jó élményeket szerezhettünk nekik” – mondta a bajnok séf.

A gyerekek abban a konyhában főzhettek, ahol a mindenkori magyar Bocuse d’Or csapat készül a megmérettetésre. „A mi gyerekeinknek nagy szükségük van a sikerélményre, a pozitív megerősítésre. A szakmai ismeretek mellett arra próbáljuk nevelni őket, hogy teljes életet éljenek, hogy örömmel nyújtsanak segítséget másoknak, és hogy ne legyenek közömbösek embertársaik iránt. Az ilyen találkozások pozitív megerősítést adnak számukra, hogy érdemes tanulni, érdemes a pályán maradni” – mondta a máltai szakiskola igazgatója, Csűri Zsuzsa.

A főzés után a mesterszakácsok és a tanulók együtt fogyasztották el az elkészült ételeket.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria