A magyar egyházi sörkultúrát helyezi a középpontba a 10. Főzdefeszt

Kultúra – 2015. augusztus 30., vasárnap | 17:02

A magyar egyházi sörkultúra „meglepetésszerű feltámadásáról” ad körképet a 10. Főzdefeszt és Street Food Market, amelyet ismét a városligeti Olof Palme sétányon rendeznek meg szeptember 4. és 6. között – tájékoztat az MTI.

Az elmúlt években több magyar kolostor és egyház fogott sörkészítésbe, így idén három új, „vallásos lelkületű” sörbrandet mutat be a fesztivál – olvasható a szervezők közleményében.

A Zirci Ciszterci Apátságban, a kolostor pincéjében épült fel Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sörszortimenttel mutatkozik be a Főzdefeszten.

A Bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor háromfajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a székesfehérvári püspökség pedig újrateremtette a legendás Szent István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében készítenek.

Természetesen a korábbi évek hagyományainak megfelelően a már megszokott klasszikus felhozatal, valamint számos premier és újdonság is várható a fesztiválon, ráadásul a 10. Főzdefeszten először külföldi kézműves sörfőzőket is bemutatnak, ugyanis Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés a budapesti fesztivál iránt.

Nemcsak a sörök, hanem az ételek kínálata is frissül, a bevált slágerek – mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár – mellett új standokat is felállítanak a Street Food Marketen.

Az Olof Palme sétány nagy terei és a főutak mellett kisebb, „intim” sörkerteket is kialakítanak a szervezők. A háromnapos fesztiválon díjakat is átadnak: kiosztják Az év kedvenc söre, Az év sörfőzdéje és Az év legjobb sörcímkéje díjat.

További információk a fesztivál honlapján találhatók.

Fotó: Zirci Apátsági Manufaktúra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria