A magyar kormány finanszírozza az erbíli katolikus kórház féléves gyógyszerszükségletét

Hazai – 2017. május 29., hétfő | 19:14

A magyar kormány finanszírozza az otthonukból elüldözött iraki keresztényeket ellátó erbíli Szent József-kórház féléves gyógyszerszükségletét.

A 145 millió forintról szóló támogatói okiratot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Basár Matti Varda erbíli érsek újságírók előtt írta alá május 29-én, hétfőn Budapesten.

A miniszter elmondta: az Iszlám Állam fegyveresei elől 2014-ben az iraki Moszulból ötvenezer, a Ninivei-síkságról csaknem kétszázezer keresztény menekült Erbílbe, döntő többségük a város keresztény negyedébe, Ankavába. A városrész gyakorlatilag menekülttáborrá alakult: hangárokban, elhagyott épületekben szállásolják el a keresztény menekülteket.

Balog Zoltán ismertetése szerint az erbíli káld érsekség által alapított Szent József-kórházban a menekültek ingyenes egészségügyi ellátását tizenkét orvos végzi, akik között szintén vannak menekültek.

Naponta százhúsz krónikus és kilencven akut beteget kezelnek, és további kétezer embert látnak el ott gyógyszerekkel – tette hozzá.

Balog Zoltán kiemelte: tudja, hogy a magyar kormány segítsége „csepp a tengerben”, de bízik abban, hogy a segítségnyújtásnak üzenetértéke is van: jelzi, „tudatában vagyunk annak, hogy milyen szenvedésnek vannak kitéve a Közel-Keleten élők, különösen a keresztények”.

„Tudjuk a kötelességünket, azt, hogy segítenünk kell”, és „azt az elvet követjük, hogy ott segítünk,” ahol ezek a keresztény közösségek ezerkilencszáz éve élnek, és ahol maradni szeretnének – fogalmazott.

Basár Matti Varda a segítséget megköszönve elmondta, hogy kevés pénzből, elsősorban adományokból tartják fenn kórházukat, a múlt hónapban azonban kifogytak a forrásaik, ezért a legjobbkor érkezik a magyar segítség.

Az érsek külön megköszönte, hogy a segítségnyújtás előtt a kormány tagjai és szakértői a helyszínen tájékozódtak a helyzetről.

Az okirat aláírása után az erbíli érsek részt vett a Karitatív Tanács (KT) megbeszélésén. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KT elnöke azt javasolta a tagszervezeteknek, hogy a nekik május közepén megítélt ötven-ötven millió forintos támogatásból különítsenek el egy összeget, hogy közösen segítsenek Erbíl környékén.

Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott: Észak-Irakban most van esély tenni valamit. Az újjáépítés időszakában a karitatív szervezeteknek „át kell állniuk” egy újfajta segítségnyújtásra. Hozzátette: az összefogás és a helyben segítés azért is fontos, hogy a muszlim többség lássa, „mire képesek a keresztények”.

Basár Matti Varda beszámolója után azt javasolta, hogy a KT tagszervezetei hozzanak létre Erbílben egy koordinációs irodát, ahonnan irányítani lehet az újjáépítést. Lehetséges segítségként szólt még a lerombolt falvak újjáépítéséről. Mint mondta: Erbíl környékén kilenc falut és tizennégyezer házat romboltak le az Iszlám Állam fegyveresei. A magyar karitatív szervezeteknek ezért – ha segíteni akarnak – érdemes lenne egy településre koncentrálniuk, ami modellértékű lehetne.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria