A magyar kormány is segít, hogy megállítsák a szabadkai székesegyház süllyedését

Külhoni – 2019. december 12., csütörtök | 9:57

A magyar kormány 79 millió forintból végeztet vizsgálatokat, hogy megállítsák a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyház süllyedését – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára, Schanda Tamás december 10-én Budapesten.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a vizsgálatok elvégzésére az ITM az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t (ÉMI) kérte fel, a szakemberek várhatóan három hónap alatt végeznek a felméréssel, és elkészítik a műszaki javaslatot a teljes rekonstrukcióhoz.

A mocsaras területre épült, késő barokk székesegyház folyamatosan süllyed, a tornyai is távolodnak egymástól. Az elmúlt években a szakemberek több módszerrel is próbálkoztak, hogy megerősítsék a talajt és megállítsák a tornyok dőlését, de eddig nem jártak sikerrel – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, a mostani vizsgálat után reményei szerint megtalálják azt a 21. századi technológiát, amivel megmenthető az épület, és a székesegyház a „következő évszázadokban tovább szolgálhatja a vajdasági magyar közösséget, a nemzetet és egész Európát”.

Az Avilai Szent Teréz-székesegyház Franz Kaufmann pesti építész tervei alapján épült 1776 és 1779 között. A katedrális hossza 61 méter, szélessége 26 méter, tornyai 64 méter magasak.

Schanda Tamás szólt arról is, hogy a székesegyház korábban kezdődött rekonstrukciós munkálatait a kormány eddig csaknem 340 millió forinttal segítette. A támogatásból felújították az épület elektromos hálózatát és belső tereit, a márványburkolatot, a padlózatot és az oltárt.

Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy a felújítást felügyelő bizottság nyáron kért segítséget Magyarországtól, miután a korábbi beavatkozásokkal nem tudták megállítani a tornyok dőlését. Az ÉMI szakemberei a szeptemberi helyszínbejáráson megállapították, hogy a statikai probléma részletes megismeréséhez további talajmechanikai feltárásokra, vizsgálatokra van szükség.

Az épületet az elmúlt években többször is próbálták stabilizálni. Először vascsöveket helyeztek a tornyok alá, majd – miután ez az eljárás csak rontott a helyzeten – műgyanta befecskendezésével próbálták megállítani a templom homlokzatán végigfutó repedés szélesedését és a tornyok dőlését, szintén sikertelenül.

Forrás: MTI

Fotó: Pannonrtv.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria