A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

Megszentelt élet – 2018. március 19., hétfő | 21:41

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

Az új elnök Lobmayer Ágnes M. Judit SSND, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője lett.

Hat éven keresztül Deák Hedvig töltötte be ezt a tisztet, akinek a tagok megköszönték eddigi elnökségi munkáját.

A választott elnökségi tagok:
Deák Hedvig OP (elnökhelyettes)
Szabó Katalin SSS
Suller Melinda SJC
Kórodi M. Veronika SFPS

Életéről, iskolanővéri hivatásáról Lobmayer M. Judit korábban (2017-ben – a szerk.) kérdésünkre válaszolva elmondta: „Harminc éve léptem be a rendbe, de tizennégy éves koromtól, a gimnáziumi éveim óta szoros kapcsolatban vagyok a nővérekkel. Sőt, lánytestvéreim okán már általános iskolás gyerekként is bejáratos voltam közéjük. Tizenegy évesen már az a vágy vezetett, hogy Istennek adjam az életemet, és hogy tanár legyek. Kézenfekvő volt, hogy e kettő összekapcsolódott bennem. Voltak más lehetőségeim is, de igazából mindig erre vágytam. A Patronába jártam, s ha nehézségek elé állított az élet, mindig azt gondoltam, nem baj, vállalom. Ami lehetőséget kaptam, azzal pedig mindig igyekeztem élni. Harmadikos gimnazistaként mondtam ki, hogy jelentkezni szeretnék iskolanővérnek. Azt, hogy milyen szakon tanuljak az egyetemen, már az alapján választottam, hogy mire van szüksége a rendnek. Így lettem történelemszakos. Osztályfőnököm, Locker M. Margit nővér biztatására pedig a magyart választottam másik szaknak.”

A tartomány vezetésének feladatáról pedig így nyilatkozott: „A közösség nagyon fontos nekem, van köztünk egy természetes szeretetkapcsolat. Ez ajándék. Az idősebbek a tanáraim voltak, a kortársaimmal együtt nőttünk fel, és a fiatalabbak között akadnak olyanok, akiket én is tanítottam. A rendi élet ettől lesz számunkra éltető közeg. Szeretném, ha – akárcsak az elődeim – én is eszköze lehetnék a párbeszéd további mélyítésének. A döntések akkor erősek, ha azokat a közösséggel együtt hozzuk meg. A nővérek akkor érzik jól magukat a rendben, és akkor állnak oda teljes szívvel a döntések mellé, ha azok meghozatalába is bevonjuk őket. Érzem a rendtársaim szerető támogatását, de az igényességükkel is szembesülök, újra meg újra kihívások elé állítanak. Az újbóli megválasztásommal (A Boldogasszony Iskola­nővérek választókáptalanja 2017. március 17-én újabb négy évre tartományfőnöknőjének választotta Lobmayer M. Judit nővért – a szerk.) nem azt üzenik, hogy köszönik szépen, menjen minden ugyanúgy, mint eddig, hanem további fejlődést, nyitást szeretnének. Azt, hogy haladjunk tovább az úton, vigyük tovább az elődeink által megkezdett folyamatot, amelynek ma még csupán az elején járunk.”

Kérjük a Szentlelket, hogy adjon az elnökségnek bölcsességet a feladatok végzéséhez, és segítse őket abban a szolgálatban, amely a szerzetesség megerősödését, elmélyülését szolgálja!

Forrás és fotó: Szerezetesek.hu; Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria