A maradandó értékekre hívta fel a figyelmet az idei Szent István-ünnep Pozsonyban

Külhoni – 2017. augusztus 22., kedd | 10:00

Idén augusztus 20-án is a Szent Márton-székesegyházban tartották meg a Szent István-napi ünnepi magyar szentmisét Pozsonyban. A magyar hívek százaival megtelt koronázódómba többen népviseletbe öltözve érkeztek, jelen voltak az újraszerveződő helyi cserkészcsapat tagjai is.

A Pozsony környéki szlovákiai magyar településekről és a magyarországi Rajkáról érkezett vendégekkel együtt a helyieket is köszöntve Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus közösség lelkipásztora örömének adott hangot, hogy az idei Szent István-ünnepen is szép számban összegyűlve, ünneplőbe öltöztetett lélekkel, közösen adhattak hálát István király életéért és kérhették égi közbenjárását.

A szentmise homíliájában (amely ITT hallgatható meg) Wass Albert egyik versének ismétlődő soraira építve gondolatmenetét – „a víz szalad, de a kő marad” – a tartós értékekre, a két kőtáblányi útmutatásra, vagyis a tízparancsolat ma is érvényes eligazításaira, így Isten dicsőítésére, a megállásra és megszentelődésre, a szülők tiszteletben tartására, minden emberi élet megbecsülésére és méltóságának védelmezésre, a becsületes életre hívta fel a figyelmet a lelkipásztor. Rámutatott Krisztusra mint nélkülözhetetlen szegletkőre, s a kereszténység sziklaalapot jelentő szerepére, valamint arra, hogy mindezt a sziklára házat és hazát építő apostolkirály jól megértette, ennek köszönhetően ünnepelhetünk egy évezred múltán is keresztény magyarokként.

A szentbeszéd további részében a magyar nemzetet jó alapokra épített szilárd kővárhoz hasonlítva e vár kincseinek örömteli és felelősségteljes ápolására, megbecsülésére buzdított minden jelenlévőt a pozsonyi magyar lelkipásztor. E kincsek között szerepelt a kultúra, az anyanyelv, az irodalom, nemzetünk szentjeinek és további hőseinek példája, akiknek a Kárpát-medencén túl egész Európa és a világ is sokat köszönhet. A Szent László-emlékév kapcsán is elhangzott néhány megemlékező gondolat, kiemelten László király dicső elődei iránt tanúsított tiszteletéről, hiszen többek közt István király oltárra emelésén is fáradozott.

A szentmisén az oltár elé vitték azt a „Szent Koronát”, amelyet az ünnepet megelőző hét folyamán a közösség által szervezett több mint ötvenfős gyerektáborban készítettek a résztvevők, ugyanis az idei tábor kerettörténete Szent István király életének néhány fontos állomása volt.

Az ünnepi mise, amelyen minden korosztály képviselte magát, a himnuszok eléneklésével zárult.

Forrás: Pozsonyikatolikusok.sk

Fotó: Vician András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria