A mátraverebély-szentkúti kegyhely közleménye

Hazai – 2014. július 29., kedd | 14:38

A Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó főbúcsút és a többi hagyományos zarándoklatot, ünnepnapot a korábbi évtizedekben megszokott rendben tartják meg a Nemzeti Kegyhelyen – tájékoztat a Ferences Sajtóközpont.

A főbúcsú közeledtével sokan érdeklődnek, hogy a kegyhely felújítása idején milyen lehetőségek adottak a zarándoklatok szervezéséhez. A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely ezúton tájékoztatja a híveket, megerősítve, hogy egyetlen program sem marad el.

Az ünnepnapok programjainak időpontjairól és azok részletes rendjéről a hétvégén az Új Ember mellékleteként megjelenő Szentkút újságból vagy a www.szentkut.hu oldalról tájékozódhatnak – írta Szerdahelyi Csongor.

Ebben az évben azonban szálláshelyet egyáltalán nem tudnak biztosítani, és sátorozásra is csak szűk keretek között van lehetőség. Nagyobb ünnepeken megértést, türelmet és olykor egy kis fáradságot is kérnek a parkolási rend balesetmentes biztosításához minden zarándoktól.

A kegyhely felújítási munkáit úgy ütemezték, hogy a kegyszobor és a liturgikus tér hétköznap is megközelíthető legyen. Gyóntatásra, szentmise bemutatására és a kegyhely megtekintéséhez minden feltétel adott.

Augusztus 1-jén, a betegek búcsúján a 11 órakor kezdődő szentmisében minden olyan idős, beteg zarándoknak kiszolgáltatják a betegek kenetét, aki erre felkészült.

Augusztus 3-án, vasárnap a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye négyszáz fős zarándokcsoportját fogadják, akik számára 9 órakor megyéspüspökük, Milan Šašik mutatja be a szent liturgiát. A szertartáson az ungvári székesegyház kórusa énekel.

„Örömünkre szolgál, hogy az építkezés idején emelkedett a zarándokok száma, ami annak is jele, hogy ezek a munkálatok nem szakítják el, hanem erősítik a búcsújárók és a Szent Szűz közötti kötelékeket. Nemzeti kegyhelyünk tehát, az új lehetőségek fokozatos kibontakozása közben, továbbra is várja a zarándokokat a Szűzanya kegyszobrához” – fogalmaz Kálmán Peregrin OFM, kegyhelyigazgató.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria