A Mátyás király-emlékév veszprémi gyermekpályázatának győztesei

Hazai – 2018. június 12., kedd | 11:13

Június 2-án ünnepélyesen kihirdette a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény az óvodások, általános és középiskolás diákok számára tavasszal meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázat eredményét. A díjazott pályamunkákból a gyűjtemény kiállítóterében tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A gyűjtemény Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője című kiállítása és az ehhez kapcsolódó pályázat Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560., születésének 575. évfordulója előtt tiszteleg. A pályázatra rajzokat, különböző festészeti technikával, grafikai eljárással, batikolással és kollázstechnikával készült alkotásokat, valamint fekete-fehér és színes fotókat nyújthattak be az alkotók Mátyás, az igazságos; Mátyás király és az Oszmán Birodalom; valamint Reneszánsz egyházművészet és szerzetesrendek Mátyás király korában témákban.

Összesen közel nyolcvan pályamunka érkezett a gyűjtemény felhívására. A legtöbb alkotást a veszprémi Kozmutza Flóra Óvoda és Általános Iskolában készítették; majd a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, a pápai Szent István Katolikus Általános Iskola és a berhidai Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola következik a sorban.

A pályamunkákat szakmai zsűri értékelte, melynek elnöke Kádár Tibor festőművész volt. Udvarhelyi Erzsébet, a gyűjtemény igazgatója megköszönte az alkotóknak és felkészítő tanáraiknak a lelkes munkát.

Márfi Gyula veszprémi érsek is örömének adott hangot a szép és igényes kiállítás, valamint az eredményhirdetésre érkezett gyermekek, szüleik, tanáraik érdeklődése láttán.

Mátyás az egyik legnépszerűbb magyar király volt, s hogy máig az, bizonyítja a sok szép és érdekes alkotás, ami a pályázatra érkezett – mondta a főpásztor. – Mátyás különös szeretetnek örvendett, mivel a kisembereket védte a nagyhatalmú oligarchákkal szemben. Emiatt ugyan sokan támadták, hogy túlzásba vitte a központosítást és abszolutisztikusan uralkodott, túl sok adót vetett ki. Egy országvezető azonban, ha igazságos akar lenni, nem járhat mindenkinek a kedvében – fűzte hozzá az érsek. Emlékeztetett, hogy a Kaplony nembéli Vetési Albert, aki 1458-tól 1486-ig volt veszprémi püspök, Mátyás talán legműveltebb diplomatája volt.

Kádár Tibor festőművész a zsűri nevében értékelte a pályamunkákat. Elmondta, nem volt könnyű dolguk a rangsorolásban, hiszen sok szép rajz, festmény, grafika és fotó közül kellett kiválasztaniuk a legjobb alkotásokat az egyes pályázati kategóriákban. Különösen figyelemre méltó, emelte ki, hogy a legeslegnehezebb technikában, a színes ceruzarajz műfajában a gyerekek virtuóz módon jeleskedtek, nagyon szép, igényes alkotásokat küldtek be.

A pályamunkákból kitűnik a Mátyás király iránti szeretet, szimpátia – mutatott rá a művész. Ezzel kapcsolatban személyes élményét is megosztotta a megjelentekkel: Kolozsvár szülötteként hat éven keresztül filozófia és esztétika órákat hallgatott Mátyás király szülőházában egyetemi tanulmányai során, s ez az emlék egész életén át elkíséri; ma is nagyon közel érzi magához az igazságos Mátyást.

Az eredményhirdetés során a szakmai zsűri minden korcsoportban és kategóriában három-három díjat és néhány esetben több különdíjat adományozott. Az elismeréseket Kádár Tibor festőművész adta át a díjazottaknak – nevüket ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria