A megszentelt élet éve lezárása a Nagybecskereki Egyházmegyében

Külhoni – 2016. február 3., szerda | 18:21

A Nagybecskereki Egyházmegyében február elsején, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának vigíliáján zárta le a megszentelt élet évét Német László megyéspüspök, verbita szerzetes.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nagybecskereki székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén a szerzetesek, szerzetesnők és lelkipásztorok mellett jelen voltak a szaléziak működtette fiúkollégium és a Boldogasszony Iskolanővérek leánykollégiumának növendékei is. A lányok mondták a hívek könyörgését, míg a fiúk olvasták fel a szentmise olvasmányait, s ők látták el a zenei szolgálatot is.

A Nagybecskereki Egyházmegye területén egyetlen férfi szerzetesrend sem rendelkezik rendházzal.

A szlovén rendtartományhoz tartozó szaléziak (Societas Salesiana S. Joannis Bosco – SDB) 1965 óta állandó lelkipásztori kisegítést végeznek Muzslyán, s ellátják Erzsébetlak, Écska és Lukácsfalva híveinek lelkigondozását is. Jelenleg öten szolgálnak a már említett településeken: Golob Feliks SDB, Stanko Tratnjek SDB, Jelen Janez SDB, Kalapis Stojan SDB és Varga Zoltán SDB.

A megszentelt élet évében egy hivatás is született a rendben: Svarc Vilmos muzslyai fiatal szerzetes testvérként tette le első fogadalmát a tavalyi évben.

A jezsuiták (Societas Jesu – SJ) a magyar provinciához tartoznak, és állandó lelkipásztori kisegítést folytatnak Bánátban 1989 óta. Sóti János SJ, a Máriás Papi Mozgalom vezetője 2011-től Törökkanizsa, Oroszlámos és a hozzájuk tartozó leányegyházak plébánosa. Segítője Novák Vince SJ testvér.

Német László SVD – aki az Isteni Ige Társasága (Societas Verbini Divini – SVD) magyarországi tartományának tagja – 2008-as püspöki kinevezésével a verbita rend is jelen van az egyházmegye életében.

A Boldogasszony Iskolanővérek (korábbi nevükön Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek – School Sisters of Notre Dame – SSND) nagybecskereki rendházában leánykollégium is működik, amelynek a 2010/2011-es iskolaévtől Muzslyán is van kihelyezett részlege.

Gizella nővér (Rácz Katalin M. Gizella) és Margit nővér (Botka Cizella M. Margit) Muzslyán, a kikindai rendházban Bernadette nővér (Halász Margit M. Bernadette) és Alix nővér (Csúszó Erzsébet M. Alix), míg Nagybecskereken Julianna nővér (Koncz Györgyi M. Julianna), Kornélia nővér (Both Erzsébet M. Kornélia) és Cecília nővér (Szabó Rozália M. Cecília) él.

Az egyházmegye fiataljainak és lélekben fiataljainak a megszentelt élet évében lehetősége nyílt megismerkedni a szerzetesek életével, és azzal is, hogyan születik egy szerzetesi hivatás.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria