A megváltás titka – a velencei Szent Márk-bazilika mozaikjai

Kultúra – 2014. szeptember 23., kedd | 18:04

„A megváltás titka – a velencei Szent Márk-bazilika mozaikjai” címmel rendeztek vándorkiállítást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Mikszáth Kálmán téri épületében. A szeptember 22-én nyíló, Olaszországból érkezett kiállítás egy hónapig tekinthető meg Budapesten.

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora nyitotta meg a kiállítást. Többek között felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy az eredeti mozaikok helyszínén, a velencei Szent Márk-bazilikában kisebb esélye van rá a látogatónak, hogy ilyen jól megvilágítva, ilyen kényelmesen megcsodálhassa a gyönyörű bizánci stílusú mozaikokat, a Velencei Patriarkátus kincseit.

Botos Máté dékán Dosztojevszkijt idézte, aki szerint a szépség menti meg a világot – ezt a mozaikok láttán valószerűnek is érzi a szemlélő. A dékán köszöntő szavaiban rámutatott: mintegy „állapotbeli kötelességünk”, hogy keresztény kulturális örökségünket, az arról való tudást továbbadjuk – ez akár az új evangelizációnak is alkalmas eszköze lehet.

Kálmán Peregrin OFM Rupnik atyával való beszélgetését idézte fel a megnyitón. Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita alkotása díszíti a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely szabadtéri oltárát. A boldoggá avatás előtt álló ferences vértanúk ábrázolásával kapcsolatban Peregrin testvér először azt kérte: fotószerűen ábrázolja őket a mozaik, hogy akik még személyesen ismerték őket, azok rájuk ismerhessenek. Rupnik atya viszont végül amellett döntött, hogy csak egy-két jellemző vonást örökít meg, hiszen az örök életben újjáteremtett, kisimult arcot kapunk Istentől.

Az „aranytemplomként” (chiesa d’oro) ismert velencei székesegyház 828 óta őrzi Szent Márk evangélista földi maradványait, melyek kalandos úton kerültek Alexandriából Velencébe. A ma látható épület elődjének építését 828-ban rendelte el a dózse a relikviák méltó elhelyezésére; a jelenlegi bazilika valószínűleg a 11. században épült. Mozaikfelülete 800 négyzetmétert tesz ki, a muranói üveggyárban készült mozaikkockákból áll; az aranyozáshoz színarany lemezeket használtak fel. Az apszisban Krisztus Pantokrátor-ábrázolás látható, alatta Velence védőszentjei; mozaikok másik csoportja Krisztus életét meséli el; ezen kívül Mária élete, az apostolok, próféták szerepelnek a bazilika falait beborító mozaikokon.

A jelen kiállítás a harmadik hasonló együttműködés a Meeting Mostre egyesülettel, mely a Rimini Meeting idején bemutatott kiállításokat utaztatja a találkozó végeztével; a kísérő szövegeket a PPKE olasz szakos hallgatói fordították Domokos György vezetésével.

A vándorkiállítás egy hónapig tekinthető meg; előzetes megbeszélés alapján vezetés igényelhető.

Fotó: Verestói Nárcisz

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria