A menekültekért való imádság hetét tartják Lengyelországban

Kitekintő – 2016. október 5., szerda | 11:59

Lengyelországban október elsején imahét kezdődött a menekültekért. Több mint húsz város csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük Varsó, Krakkó, Poznań és Gniezno. A nyitónapon Kazimierz Nycz bíboros vezetett imavirrasztást a lengyel fővárosban.

„Hogyan fogadjuk be a menekülteket?” – vetődött fel a kérdés Ferenc pápa és a lengyel püspökök találkozóján júliusban, a krakkói ifjúsági világtalálkozó idején. „Mindenkinek magának kell látnia, hogyan” – válaszolta a pápa, és arra hívott mindenkit, legyen nyitott a szíve, és imádkozzon a menekültekért, mert az imádság hegyeket mozgat meg.

Erre a meghívásra válaszolva a Szent Egyed közösség és a lengyel Caritas több más szervezettel közösen meghirdette a menekültekért való imádság hetét.

Az imádságos hét kezdetén Varsóban tartottak imavirrasztást azokért, „akik a remény útján haltak meg”. Az áhítatot Kazimierz Nycz bíboros vezette a Keresztelő Szent János-székesegyházban. A szertartáson részt vett egy idős szír házaspár is, Antoun és Nabiha, akik néhány hónappal ezelőtt érkeztek Lengyelországba, és a Szent Egyed közösség varsói csoportjának egyik családja fogadta be őket.

Október 2-án Poznańban imádkoztak Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke vezetésével. A menekültekért való imádság hete október 8-án, szombaton ér véget Gnieznóban, ahol Grzegorz Polak gnieznói érsek, lengyel prímás vezeti az imavirrasztást.

Forrás és fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria