A migránsok Szűzanya-szobra maga is „migráns” lett

Kitekintő – 2016. augusztus 14., vasárnap | 13:01

A Segítő Szűz Mária-templom és a szalézi iskola New Yorkban, a 12. utca 436. szám alatt állt. Miután a régi épületeket eladták és lebontották, a homlokzatot díszítő Szűzanya-szobor a kis Jézussal az idén nyáron a Kambodzsa Kep tartományában működő Don Bosco Hatrans Szakközépiskolába került.

A szép Mária-szobor a gyermek Jézussal a Segítő Szűz Mária Iskola homlokzatát díszítette. Az évszázados múltra visszatekintő szép, régi épület története 2012-ben ért véget, amikor megkezdődött a bontása. Mivel más típusú fejlesztés szerepelt az érsekség és a város vezetőségének terveiben, a történelmi műemlék megőrzése és felújítása helyett az ingatlant eladták, majd az épületeket 2013-ban lebontották.

Az épületek bontása után egyes részeket megőriztek, így például az alapkövet, a harangot; sikerült megmenteni a festményeket is, amelyek emlékeztettek a torinói bazilika festményeire: egy szalézi középiskolába vitték New Rochelle-ben, a homlokzatot díszítő Segítő Szűz Mária-szobrot a gyermek Jézussal a karjában pedig a misszionáriusok jóvoltából a kambodzsai szalézi misszióba küldték, hogy a világ másik oldalán továbbra is lelkesítse a szaléziakat.

A templom a 19. század végén New Yorkban az olasz bevándorlókat volt hivatott szolgálni. A szaléziak 1911-ben telepedtek le New York East Village kerületében, és egy kisebb templomot építettek, ez lett később az altemplom, míg a felső kápolna és a szomszédos egyházi iskola 1917-ben épült meg.

Az akkori olasz bevándorlók után latin-amerikai bevándorlók érkeztek ide, és a lelkipásztori szolgálat folytatódott, a templom a béke, a remény és a szeretet helye volt azok számára, akik elhagyták a saját szülőföldjüket egy jobb jövő reményében.

Az iskolát 2006-ban zárták be, míg a templomban 2012. szeptember 9-én, száz év lelkipásztori szolgálat után tartották az utolsó szentmisét, majd véglegesen bezárták, egy kis csoport lojális katolikus, többnyire spanyol család nagy bánatára.

Most, mintha a sors jele volna, a szobor, amely száz éven keresztül szemlélte az ide érkező migránsokat, maga is „migránssá” vált: egy délkelet-ázsiai országba került, a föld másik oldalán. Talán ez a remény jele oly sok bevándorló és menekült számára a mai időkben. Mária és a gyermeke emlékeztet azokra az anyákra, akik Afrikából, Szíriából és sok más helyről származnak, és kénytelenek elhagyni a saját országukat, menedéket vagy jobb lehetőségeket keresve a gyermekeiknek.

A Kambodzsa Kep tartományában található Don Bosco Hatrans Szakközépiskolában a diákok nagyon boldogok, hogy megkapták a közösségnek ezt a szép jelét, amely egy évszázadig New Yorkban állt, a remény jeleként sokak számára. Mária és a kis Jézus továbbra is a remény jele sok gyermek és fiatal számára Kambodzsában.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria