A modern kori rabszolgaságot bemutató fotókiállítás nyílt Budapesten

Kultúra – 2017. február 20., hétfő | 15:47

„Enslaved – A modern kori rabszolgaság” címmel nyílt meg február 19-én Lisa Kristine humanitárius amerikai fotós kiállítása Budapesten, a Kogart Házban.

 

A két hónapig látható, ötvenöt fotót bemutató tárlat megnyitóján részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a kiállítás fővédnöke.

„A kiállítással az a célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet mai korunk rabszolgaságára, és ösztönözzünk mindenkit arra, hogy a maga módján segítsen ennek a problémakörnek a felszámolásában” – hangsúlyozta Kovács Gábor, a Kogart Ház vezetője a vasárnapi megnyitón. Ráza Dzsafar, a 2015-ben alakult Global Sustainability Network szervezet egyik alapítója elmondta: egyesületük amellett, hogy a modern kori rabszolgaság megszüntetésére jött létre, azt is vállalta, hogy rámutasson a valós problémákra. Nagy eredménynek nevezte a tavaly december 2-án megtartott vatikáni találkozót, amelyen Ferenc pápa mellett a világ legfőbb vallási vezetői vettek részt. „Ez az esemény adta meg a lökést azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek korábban már megkezdődtek” – hangsúlyozta Ráza Dzsafar. Beszélt az ENSZ által felkarolt globális fenntarthatósági célokról is, amelyek közül az egyik a rabszolgaság felszámolására irányul. A megállapodást aláíró 195 ország kötelezettséget vállalt arra, hogy az egyezményben megfogalmazott célokat 2030-ig teljesíti – hívta fel a figyelmet.

Lisa Kristine amerikai fotográfus rámutatott arra, hogy a mai rabszolgaság rejtőzködő téma, és nem sokat lehet tudni róla. „A számokból viszont kiderül, hogy a földön jelenleg 46 millióan élnek rabszolgasorban” – hangsúlyozta. A képek közül kiemelte azt, amelyen téglahordó férfiak láthatók. Ezek az emberek napi 16-17 órát dolgoznak a 40 fokos hőségben. A fejükön tizennyolc darab kétkilós téglát cipelnek több száz méteren keresztül egy teherautó platójáig. Egy másik fotón ghánai kisfiú látható vízcseppekkel az arcán. Lisa Kristine kifejtette, hogy ezeket a gyerekeket kicsi és finom ujjaik miatt dolgoztatják. Feladatuk, hogy egy mesterséges tóban a halászok által bedobott és összegabalyodott hálókat kibogozzák. „A legtragikusabb az, hogy nem tanítják meg őket úszni, és azok a gyerekek, akikkel találkoztam, mind ismertek minimum egy velük egykorú gyereket, aki megfulladt a munka közben” – mondta a fotós.

Forrás: MTI

Fotó: MTI, KOGART Művészet Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria