A müncheni magyar katolikusok megemlékezése az 1848-as forradalomról

Kishírek – 2018. március 23., péntek | 14:46

A Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség március 18-án, a Szent Erzsébet-templomban bemutatott vasárnapi mise után emlékezett meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről és mártírjairól.

Kajtor Domonkos SJ a szentmisén mondott homíliájában a búzaszemről szóló példabeszédre emlékeztetve a búzaszemről szólt, amely, ha nem hull a földbe és nem hal el, akkor egyedül marad, ám ha elhal, bő termést hoz.

Az 1848-as forradalomról való megemlékezésen, a Himnusz eléneklése után Szarvas Erzsébet lelkipásztori munkatárs, az ünnepség szervezője méltatta a 1848–49-es történések fontosságát, hangsúlyozta az összefogás szerepét a szabadság kivívásában.

Az eseményen Magyarország Müncheni Főkonzulátusának több munkatársa is részt vett: Tordai-Lejko Gábor főkonzul, Németh Krisztina vezető konzul, Spiller Krisztina magyar közösséggel való kapcsolattartásért felelős konzul, valamint Schüschletz Sándor külgazdasági attasé. Tordai-Lejkó Gábor főkonzul ünnepi beszédében többek között azt a kérdést vetette fel, hogy mi lehet az üzenete a ’48-as ifjaknak a mai fiatalok számára. Beszéde végén megköszönte a müncheni magyar katolikus közösség munkáját.

Müncheni magyar fiatalok – Spiller Csilla, Spiller Péter, Józsa Péter és Somogyi Gyula – közreműködésével az 1848-as eseményeket felidéző versek és idézetek hangzottak el. Ezt követően a résztvevők elénekelték a Nemzeti dal Tolcsvay László által megzenésített változatát, majd Merka János plébános vezetésével a közösséggel együtt imádkozott azokért, akik életüket adták a szabadságért. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.

Forrás és fotó: Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria