A nagyszülőket várták a veszprémi Szent Mihály-bazilikába Szent Anna ünnepén

Hazai – 2016. július 29., péntek | 12:45

A Veszprémi Főegyházmegye védőszentjének ünnepén, július 26-án immár hagyományosan a nagyszülőket várták a veszprémi Szent Mihály-bazilikába, ahol Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét.

A szentmisén koncelebráltak Nagy Károly apátkanonok, plébános, Halmágyi Zoltán ösküi plébános, Felker Zsolt káplán, valamint Ebele Ferenc és Lőrinczy Ferenc nyugalmazott plébánosok.

Szentbeszédében a főpásztor arról szólt, hogy az egyház megbecsüli és tiszteli az anyaságot, olyan nőkre van szükség, akik vállalják az anyai és a nagyszülői szerepet. Szent Annának, az egyházmegye védőszentjének ünnepén arra kérte a híveket, hogy becsüljék meg a nőket, a női erényeket: a gyengédséget, a hitvesi és az anyai szeretetet. Továbbá, hogy imádkozzanak Szent Annához, hogy az egyházmegyét segítse, és átadhassák hitüket szavaikkal és tetteikkel, ahogyan Szent Anna is tanította Máriát.


A szentmise végén Szent Anna körmenetben vitt ereklyéjével áldotta meg a főpásztor a jelenlevőket. Az érseki székhelyen minden évben ünnepi programmal készülnek. Idén Vass György népi zenekarának műsora köszöntötte a nagyszülőket.

Július 26. Szent Anna és Szent Joachim, Jézus nagyszüleinek emléknapja. Az Újszövetségben semmilyen utalást nem találunk a Boldogságos Szűz Mária szüleire. Tiszteletük forrása az apokrif írások, elsősorban Jakab előevangéliuma. Itt olvashatjuk, hogy Mária édesanyját Annának, apját Joachimnak hívták. A két név jelentése figyelemre méltó: Anna annyit jelent, ’kegyelemmel áldott’, Joachim pedig: ’Isten megvigasztal’.

Ünnepük a 12–14. században terjed el Európában, miután a keresztes lovagok visszatértek a Szentföldről. Elbeszéléseik nyomán megnőtt az érdeklődés Jézus Krisztus emberi természete és rokonsága iránt is. Az ünnep dátuma, Szent Anna feltételezett halála napja nem más, mint egy templom fölszentelésének évfordulója. A hagyomány úgy tartotta, hogy Mária Jeruzsálemben született, szülőháza a Bethesda-tó közelében állt. Az 5–6. században e föltételezett születési hely fölé bazilikát építettek, amelynek fölszentelési napja volt július 26. Szent Joachim ünnepének időpontja a 16. századtól többször változott, 1969-ben került egy napra Szent Annáéval.

A legenda szerint Anna és Joachim Júda nemzetségéből és Dávid házából származott. Húsz évig éltek már együtt, de nem volt gyermekük. Vagyonukat három részre osztották: egy részt maguknak tartottak meg, a másik részt a templomnak és a papoknak adták, a harmadikat pedig szétosztották a szegények között. Egyszer megjelent Joachimnak Isten angyala, és megígérte neki, hogy imádságaiért és alamizsnáiért Anna gyermeket szül, akit Máriának kell nevezniük. Az angyal azt is megmondta, hogy a gyermek fogantatásától fogva telve lesz Szentlélekkel. Szűz Mária születése után Joachim hamarosan meghalt. A legenda azt is tudni véli, hogy Anna még élt, amikor a szent család Nagy Heródes halála után visszatért Egyiptomból, és megláthatta unokáját, a kis Jézust. Anna lelkét angyalok vitték Ábrahám kebelére, s mikor az Úr Jézus fölment a mennybe, őt is a mennyországba vitték.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria