A NEK nemcsak a magyar, hanem az egész Egyház ügye – Pasztorális tanácskozást tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2019. december 12., csütörtök | 13:38

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök főesperesekkel, esperesekkel és a nagyváradi plébániákon szolgálatot teljesítő papokkal tartott pasztorális megbeszélést december 10-én a nagyváradi püspöki palotában.

A megbeszélés szentségimádással kezdődött a püspöki kápolnában.

A tanácskozáson érintett témák lelkipásztori jellegűek voltak; többek között olyan programokról volt szó, mint a 2020 januárjában megszervezendő ökumenikus imahét a püspöki székhelyen, illetve az esperességekben; a megszentelt élet világnapja; a Szent Család vasárnapjának megünneplése a székesegyházban, valamint a nagyváradi és a vidéki plébániákon.

Szóba került a család- és ifjúságpasztoráció szervezése egyházmegyei, illetve esperességi kerületi szinten, valamint a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület, illetve az eseményen való részvétel megszervezése.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében a harmadik készületi év mottója: „Ti adjatok nekik enni!”. A megyéspüspök hangsúlyozta, a NEK nemcsak a Magyar Katolikus Egyház ügye, hanem az egész Katolikus Egyházé, éppen ezért úgy kell hozzáállni a szervezéshez, hogy a részvétel kézenfekvő legyen mindenki számára. A főpásztor elrendelte, hogy 2020-ban minden templombúcsú szentségi körmenettel és szentségi áldással záruljon.

A tanácskozás témái között szerepelt a bérmálási felkészítő is, melynek időtartama 2020 őszétől két év lesz; így 2021-ben nem lesz bérmálás az egyházmegyében. Valamint szó esett az egyházmegyei érdeméremre való javaslatok felterjesztéséről, aminek határideje január 31.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria