A német püspökök szót emeltek a menekültek befogadásáért

Kitekintő – 2015. augusztus 27., csütörtök | 16:54

A L’Osservatore Romano augusztus 26-án adott hírt a német katolikus egyház állásfoglalásáról, lépéseiről – a Vatikáni Rádió magyar nyelvű portálja összefoglalta a szentszéki napilap híradását.


A Mindig van hely címmel megjelent írás beszámol az országban egyre jobban kiéleződő hangulatról, a múlt hétvégi erőszakos, idegengyűlölő drezdai felvonulásról. Tájékoztat arról, hogy a német főpásztorok egyre világosabban és határozottabban nyilvánítanak véleményt e fontos társadalmi kérdésben, és arra buzdítanak, hogy az egyházi közösségek segítsék a Németországba érkező menekültek és migránsok ellátását és integrációját.

Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek, a német püspöki konferencia karitatív kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke az előző hétvégén Koszovóban és Albániában tett lelkipásztori látogatása után kijelentette: „Mindenkinek személyes felelőssége, hogy figyelemmel kísérje a rászoruló menekülteket. A menedékjog alapvető és egyéni jog, függetlenül etnikumtól, vallástól és bőrszíntől. A Nyugat-Balkánról érkező menedékkérőknek joguk van méltányos, elfogulatlan és személyes elbírálásra.” Woelki bíboros szerint teljesen érthető, hogy az emberek jobb életkörülmények reményében útra kelnek, hogy elmeneküljenek a nyomorúság és az életveszély állapotából.

A német szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maizière kijelentette, hogy az év végére előreláthatólag eléri a nyolcszázezret azoknak a száma, akik menedéket kérnek Németországban.

A német katolikus egyház azonnal mozgósította erőit, hogy a legtöbbet nyújthassa a menekültek ellátása és befogadása terén. Ludwig Schick bambergi érsek szerint az olyan szegény országokhoz képest, mint Libanon, Jordánia, Irak és Törökország, náluk kevés a menekült. „Az egész világon hatvanmillió menekült van jelenleg, akiknek alig négy százaléka éri el az Európai Unió országait. Tehát képesek vagyunk befogadni őket” – hangsúlyozta a bambergi érsek.

Stefan Kessler, a Jezsuita Menekültügyi Szolgálat (JRS) európai felelőse azt emelte ki, hogy az előrejelzésekből adódó reakciók világosak, és az „emberi cunamiról” terjedő képek valójában a kevéssé reális és konkrét értesülések következményei.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria